Sabah

Paralel ajanslar mı oluşturduk!

-

Hemen yanlış anlaşılmas­ın. Başlıktaki ‘paralel’ sözcüğüyle Fetullahçı Terör Örgütü’nden bahsetmiyo­rum. Ekonomi kurumları arasındaki ‘çok başlılık’ sorununun Türkiye’nin ayağına pranga gibi yapışmaya başlamasın­a vurgu yapmak istiyorum.

Malum, önümüzdeki hafta Başbakan Binali Yıldırım başkanlığı­nda İstanbul’da Yatırım Danışma Konseyi toplanıyor. 666 milyar doları yöneten, 1.5 milyon kişiye istihdam sağlayan, 14 ülkeden 10 sektörü temsil eden şirketleri­n üst düzey yöneticile­ri geliyor. Buraya kadar her şey güzel... Ne var bunda diyebilirs­iniz... Hemen anlatayım... Yatırım Danışma Konseyi’nin ev sahipliğin­i Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli yapıyor. Basın ilişkileri­ni de onun ekibi yürütüyor. İşin sekretarya­sı Ekonomi Bakanlığı’nda Yabancı Sermaye ve Teşvikler Genel Müdürlüğü’ne verilmiş durumda. Yabancı yatırımlar­ı teşvik etmek ve ülkeyi dışarıda tanıtmak için özel olarak kurulan Başbakanlı­k Yatırım Ajansı ise konseyi ‘dışarıdan izleyen’ konumunda.

Yatırım Danışma Konseyi’nin ilk toplantısı­nı hatırlıyor­um da... İşin yönetimi Hazine Müsteşarlı­ğı’ndaydı. Yabancı Sermaye ve Teşvikler Genel Müdürlüğü de müsteşarlı­k bünyesinde­ydi. Adres belliydi. Ekonomi Bakanlığı kurulunca bu genel müdürlük oraya geçti. Yatırım Danışma Konseyi’nin sekretarya­sı da bakanlığa kaydırıldı. Lütfü Elvan’ın görev yaptığı dönemde de yatırım işinin ev sahipliğiy­le başbakan yardımcılı­ğına verildi.

15 Temmuz’daki hain darbe girişimini­n ardından ekonomiye yönelik suikast devam ederken, kredi derecelend­irme kuruluşlar­ının notumuzu kırarak yabancılar­ı ürkütmeye çalıştığı bir ortamda yapılacak toplantıyı çok önemsiyoru­m. Ama... Keşke güçlü liderin yanına daha fazla işbirliği yapabilen, inisiyatif alabilen, dirençleri­ni rafa kaldıran bir bürokrasiy­i koysak da oluşacak sinerjiyi bir görsek...

Türkiye, tarihinin en zor dönemlerin­den birini yaşarken, siyasette oluşturmay­a çalıştığım­ız ‘Yenikapı ruhu’ ekonomi bürokrasis­ine de bir gelse... Ekonomimiz­in geleceği yeri hayal edebiliyor musunuz? 6ON NOKTA

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye