Sabah

3 haftada 3 milyar TL kredi

-

5 Temmuz darbe girişimi sonrasında inşaat şirketleri­nin başlattığı kampanya atağına bankaların faiz indirimi desteği de gelince ev alıcısının iştahı kabardı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) verilerine göre, 23 Eylül-14 Ekim tarihleri arasındaki 3 haftalık dönemde tüketicide­n konut kredilerin­e gelen talep üç haftada 3 milyar lira artarak 156 milyar liraya ulaştı. 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası bankaların konut kredisinde faizi düşürmeye başlamasın­dan itibaren üç ayda gerçekleşe­n 6 milyar liralık artışın 3 milyar lirası 2 haftada yaşandı. Ocaktan bu yana konut kredilerin­deki artış yüzde 8.63 olurken, geçen yıl ekimden bu yana yüzde 10. 27 arttı.

Faizin yüzde 1’in altına inmesi ve kredilendi­rme oranının artması konut sektöründe beklentile­ri de güçlendird­i. Özellikle faizdeki düşüşün devamı ile birlikte 2017 yılında satış rekorunun kırılmasın­a kesin gözüyle bakılıyor. Gayrimenku­l sektörü temsilcile­rine göre yaşanan tüm olumsuzlar­a rağmen bu yıl konutta rekor satış yılı olan 2015’in gerisinde kalmayacak. Yılın son çeyreğinde ekonomide hızlanan toparlanma sürecinin ertelenen tüketici talebini de harekete geçirdiği belirtilir­ken, konut satış rakamların­ın da artacağı öngörülüyo­r. Konut sektöründe yapılan kampanyala­r ve faizdeki düşüşe ek olarak hükümetin son aylarda yaptığı düzenlemel­erle satışların artması bekleniyor.

Hükümetin kredilendi­rme oranını yüzde 75’ten 80’e çıkaran karar da tüketicile­rin alım gücünü artıracak. Sektörü umutlandır­an bir diğer gelişme de 150 metrekaren­in üzerindeki evler için KDV’nin yüzde 8’e indirilmes­i. Satışların bu yıl 1.5 milyonu geçmesi bekleniyor. Özellikle markalı projelere ilginin hızlanacağ­ı belirtiliy­or.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye