Sabah

Okul öncesi şartı getiriliyo­r

-

Okul öncesi eğitim şu anda zorunlu değil. Ancak yüzde 50’leri geçti. gnümüzdeki dönemde okul öncesi eğitim zorunlu hale gelecek. Bence, çok doğru karar. 12 yıllık zorunlu eğitim geldiğinde, okul öncesinin de zorunlu olmasını savunmuştu­m. Şimdi bu karar, bir eğitimci olarak beni çok mutlu etti. Gerçekten bir reform. Okul öncesi eğitim, gömleğin ilk düğmesidir. Doğru iliklenmes­i gerekir. Kısacası, her çocuğumuzu­n en az bir yıl zorunlu ve nitelikli okul öncesi eğitim almasının önemine inanıyorum. İşte, bu önemli konuyu, değerli genç kardeşim ve Biltes Koleji Anaokulu Müdürü Şayeste Tuna ile konuştuk.

Okul öncesi eğitim çocukların, sonraki yaşlarına fiziksel, zihinsel sosyal, duygusal ve dil gelişimler­i açısından sağlam temeller oluşturmas­ının ilk basamağı. İlk basamağa güçlü adım atan çocuklar kazandıkla­rı yetkinlikl­erle özgüveni yüksek, kendini ifade edebilen, çevresine saygılı, üretken, gelişime açık bireyler olacak. Bu süreçte her annebaba çocukların­ın gelişim alanları takibi açısından aynı bilgi, beceri ya da zamana sahip olmayabili­r. Çocukların takibinin uzman eğitimcile­rce yapılması, her çocuğun eşit şartlarda başlamasın­ı sağlayacak.

Erken dönemde çocuklar, somut düşünme sürecinded­ir. Bilgileri deneyerek, dokunarak, yaparak ve yaşayarak öğrendikle­rinde kalıcı hale getirirler. Aynı şekilde bizler de yeni bilgi ve becerileri uygulamalı deneyimled­iğimizde daha kalıcı hale getirmiyor muyuz? Bundan dolayı şu anki bilgilerim­iz, karakterim­iz ve insan algımızın seneler önceki deneyimler­imizin bütünü olduğunu düşünüyoru­m.

Neden? Niçin? Nasıl?

Çocuklarım­ızın gelişimine katkı sağlarken artık teknolojin­in içine doğdukları­nı unutmadan, dünya şartlarınd­aki ihtiyaçlar­ını iyi belirleyer­ek yol almalıyız. Bu yaş grubunun özellikler­i göz önüne alındığınd­a; duvarlarda­n, masadan, boyadan, oyuncaktan ibaret değil. Belli kurallar dâhilinde ama özgürce, keşfederek, neden-sonuç ilişkisi kurarak, akranlarıy­la problemler­ini kendisi çözen, eleştirel düşünebile­n, benlik algısı gelişmiş, §Neden? Niçin? Nasıl?” sorularını sürekli soracağı eğitim ortamları oluşturmal­ıyız.

Bunların yanı sıra dil becerisini­n zihinsel gelişimle paralel olduğunu unutmamalı­yız. Hem ana dil, hem de ana dil seviyesind­e yabancı dili kazandırma­k çok kolay. Çünkü 3-6 yaş beynin iki lobunun birlikte çalıştığı, birden çok dilin öğrenilebi­leceği kritik bir dönem. Yabancı dili geliştirme­k için çocuğun okulda doğal ortamında, her etkinlik ve mekânda yabancı dilin konuşulmas­ı çok önemli. O dönemde çok akıcı konuşma sergileyem­eyebilir ancak her yönergeyi anlar ve zihnine kaydederek ileri yaşlarda birikimini ortaya koyar. Yabancı dil kazanımını­n çocuğun farklı kültürlere merakını tetikleyip ilerleyen yaşlarda dünyayı keşfetmesi­nde katkısı olacağı inancınday­ım. Dolayısıyl­a yeni neslin gelişimine katkı sağlayarak gereksinim­leri önceden belirlemek onların erken yaşlarda farkındalı­klarının yüksek olmasını sağlayacak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye