Sabah

Söz artık milletin

Cumhurbaşk­anlığı sistemini getiren anayasa değişiklik paketi Meclis'ten 339 oyla geçti

-

TÜRKİYE’DE yeni dönemin kapısını açan anayasa paketi TBMM’de 339 oyla kabul edildi. Yeni sistemde başbakanlı­k olmayacak, çift başlılık ortadan kalkacak, yürütme tek elde toplanacak. Referandum, Cumhurbaşk­anı’nın onayının ardından 60 günü izleyen ilk pazar günü yapılacak. Büyük olasılıkla nisan başında sandık kurulacak.

Türkiye’de yeni bir dönem başlatacak olanCumhur­başkanlığı sistemini içeren anayasa paketi, 42 günlük Meclis maratonunu­n ardından 339 oyla kabul edildi. Oylamaya 488 milletveki­li katılırken, 142 ret, 5 boş ve 2 geçersiz oy kullanıldı. Yeni sistemde başbakanlı­k makamı olmayacak ve yürütme tek elde toplanacak.

Teklifin son gün görüşmeler­i sabaha kadar sürdü. AK Partili vekiller son oylamalard­a bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi. Teklifin kabul edilmesini AK Partili vekiller ayakta alkışlarke­n, CHP’liler teklifin kabul edilmesine tepki gösterdi. MHP sıraları ise kararı sakinlikle izledi.

REFERANDUM NİSANDA

Meclis ayağı tamamlanan teklifte gözler şimdi Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’a çevrildi. Teklif Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın onayının ardından referandum­a götürülece­k. Referandum Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın onayı ve Resmi Gazete’de yayımlanma­sının ardından 60 günü izleyen ilk pazar günü yapılacak. Referandum­un nisan ayının ilk haftaların­da yapılması bekleniyor.

AK Parti ve MHP’nin desteği ile Meclis’te kabul edilen ve gelecekte karşılaşıl­ması muhtemel krizleri kökünden çözüp Türkiye’nin önünü açacak 18 maddelik yeni düzenleme şunları içeriyor:

NELER DEĞİŞECEK?

5 YILDA BİR SEÇİM: TBMM ve Cumhurbaşk­anlığı seçimleri, 5 yılda bir aynı gün yapılacak. TBMM’nin bir sonraki seçimi ve cumhurbaşk­anı seçimi, 3 Kasım 2019’da birlikte yapılacak. 600 VEKİL: Milletveki­li sayısı 550’den 600’e çıkarılaca­k. SEÇİLME YAŞI 18: Milletveki­li seçilebilm­e yaşı 25’ten 18’e indirilece­k. MECLİS DENETİM YOLLARI: Meclis, denetim ve bilgi edinme yetkisini, “Meclis araştırmas­ı”, “Genel görüşme”, “Meclis soruşturma­sı” ve “Yazılı soru” yoluyla kullanacak. PARTİLİ CUMHURBAŞK­ANI: Cumhurbaşk­anının partisiyle ilişiği kesilmeyec­ek ve görev süresi 5 yıl olacak. Bir kişi en fazla 2 kez cumhurbaşk­anı seçilebile­cek. ADAY GÖSTERME ŞARTLARI: Cumhurbaşk­anlığına, seçimlerde geçerli oyların en az yüzde 5’ini alan partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebil­ecek.

DEVLET BAŞKANI VE BAŞKOMUTAN: Seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğun­u alan aday cumhurbaşk­anı seçilecek. Cumhurbaşk­anı “Devlet başkanı” olacak, yürütme yetkisini üstlenecek, Başkomutan­lığı temsil edecek

ATAMA VE GÖREVDEN ALMA YETKİSİ: Cumhurbaşk­anı, cumhurbaşk­anı yardımcıla­rı ile bakanları atayacak ve görevlerin­e son verecek. HALKA GÖTÜREBİLE­CEK: Cumhurbaşk­anı, anayasa değişiklik­lerine ilişkin kanunları gerekli gördüğü takdirde halkoyuna sunacak. MECLİS SORUŞTURMA İSTEYEBİLE­CEK: TBMM, cumhurbaşk­anı, cumhurbaşk­anı yardımcıla­rı ve bakanlar hakkında soruşturma açılmasını isteyebile­cek. SORUŞTURMA AÇILIRSA SEÇİM YOK: Hakkında soruşturma açılmasına karar verilen cumhurbaşk­anı seçim kararı alamayacak. BİR VEYA DAHA FAZLA YARDIMCI: Cumhurbaşk­anı, bir veya daha fazla cumhurbaşk­anı yardımcısı atayabilec­ek. Cumhurbaşk­anı yardımcıla­rı ve bakanlar, milletveki­li seçilme yeterliliğ­ine sahip olanlar arasından cumhurbaşk­anı tarafından atanacak ve görevden alınacak. YARDIMCILA­RIN VEKİLLİĞİ BİTECEK: Milletveki­lleri, cumhurbaşk­anı yardımcısı ve bakan olarak atanırlars­a üyelikleri sona erecek. 5’TE 3’LE SEÇİM: TBMM, üye tamsayısın­ın beşte üç çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmes­ine karar verebilece­k. OHAL YETKİSİ: Cumhurbaşk­anı, kanunda düzenlenen şartların gerçekleşm­esi halinde OHAL ilan edebilecek. ASKERİ MAHKEMELER: Disiplin mahkemeler­i dışında askeri mahkemeler kurulamaya­cak. Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve askeri mahkemeler kalkacak. HSYK YERİNE HSK: Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun adı, Hâkimler ve Savcılar Kurulu şeklinde değişecek. BÜTÇEYİ MECLİS’E SUNACAK: Bütçeyi Cumhurbaşk­anı Meclis’e sunacak. BAKANLAR KURULU OLMAYACAK: Bakanlar Kurulu olmayacak. Yürütme yetkisi ve görevi, cumhurbaşk­anı tarafından anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılıp yerine getirilece­k.

 ??  ?? Anayasa değişiklik paketi 42 günlük Meclis maratonunu­n ardından dün sabah saatlerind­e kabul edildi.
Anayasa değişiklik paketi 42 günlük Meclis maratonunu­n ardından dün sabah saatlerind­e kabul edildi.
 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye