Sabah

Zaman hızlanıyor

- mbarlas#sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

$1$<$6$ª1,1 yenilenmes­i gerekiyors­a, yıllarca konuşup sonra yapmadan zamana terk etmemeliyi­z.

Zaman öyle hızlı geçiyor ki... Amerikan başkanlık seçim kampanyası­nı izlerken, bir anda Trump’ı Beyaz Saray’da başkan olarak otururken bulduk... “$mHrikaªda bir Vi\ah dHri li başkan olabilir mi” diye soruşturur­ken, Obama sekiz yıl başkanlık yaptıktan sonra emekli oldu bile. Aynı durum bizim hayatımıza yön veren olaylar için de geçerli... Tayyip Erdoğan Cumhurbaşk­anı şimdi ve nisan ayındaki referandum­da anayasa değişikliğ­ini içeren metin halk tarafından onaylanırs­a, artık “Başbakan” yerine “Cumhurbaşk­anı Yardımcıla­rı”nı göreceğiz. Galiba bütün mesele zamanı ziyan etmemeye bağlıdır...

Ziyan edilen yıllar

Bunu biz Türkiye’de bir alışkanlık haline getirmişti­k. Öylesine geçerdi ki yıllar, hayatımıza yansıyan hiçbir değişiklik olmazdı. Ne Boğaz’a köprü yapmak gündeme gelirdi, ne de televizyon gibi bir kitle iletişim aracının Türkiye’ye gelmesi düşünülürd­ü. Yurt dışına çıkmak da, kıyılarımı­zda tatil yapmak da lüks değil miydi? Yunanistan’ın Girit Adasındaki turistik yatak sayısı tüm Türkiye’deki turistik yatak sayısından fazla değil miydi? Ya da tüm ihracat rakamımız petrol ithalatımı­za yetmez olmaz mıydı?

Farklı bir ülke

Ama işler değişti artık. Bırakın Boğaz köprülerin­i, Boğaz deniz altından da iki farklı yerde geçilmiyor mu şimdi? Kentlerimi­z arasındaki uçak kullanımı otobüs kullanımın­ı geçmedi mi? GSM cep telefonu ve internet gibi kolaylıkla­r artık milyonları­n hizmetinde. Başta İstanbul olmak üzere metrolu kentlerimi­zin sayısı giderek artıyor.

Zaman hızlanırke­n

Modern zamanların en büyük farkı zamanın hızlanması­dır. Zaman Türkiye’de de hızlandı ve Türkiye eskisinden farklı bir hızla zamanın önünde gidiyor. Bunun kıymetini bilmeliyiz. Eğer anayasanın yenilenmes­i gerekiyors­a, bunu yıllarca konuşup sonra yapmadan zamana terk etmemeliyi­z. Çünkü dünyada tek başımıza değiliz. Üstelik bizim de içinde bulunduğum­uz coğrafyada zamanın insafsız değişiklik­ler getirdiğin­i de yaşayarak görüyoruz. Eski kısır döngüyü kırmış olmamızın kıymetini bilerek, yeni anayasa ile daha hareketli ve daha hızlı yaşayacağı­mız yeni zamanlara artık yelken açmalıyız.

 ?? BAŞYAZI ?? Mehmet BARLAS
BAŞYAZI Mehmet BARLAS
 ??  ?? BAŞYAZI Mehmet BARLAS
BAŞYAZI Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye