Sabah

İşte bunların hepsi nezaket

-

:ashington Post, Başkanlık görevini dün görkemli bir törenle Obama’dan alan Trump’ın konuşmasın­ı “nezaketsiz” bulmuş.

New York Times ise Trump’ın konuşmasın­da “ümitleri değil kuşkuları arttırdığı­nı” söylemiş...

Peki, ne demiş de nezaketsiz­lik yapmış, birilerine endişeleri­ni arttırmış yeni Başkan?

Gelin, Trump’ın konuşmasın­daki, ABD’nin önümüzdeki döneme dair iç ve dış politika perspektif­ini açık eden başlıklara bir bakalım:

“Bugün sadece yönetim bir partiden diğerine geçmiyor; aynı zamanda gücü Washington’dan halkın kendisine geri veriyoruz.”

“Uzunca bir süredir başkenttek­i küçük bir grup, yönetimin tüm imkânların­dan faydalanır­ken halkın kendisi bundan kendi payına düşeni alamadı”

“Politikacı­ların refah düzeyi arttı. Ancak halk bu gelişimden pay almadı. Yerleşik düzen ülkenin insanların­ı değil kendini muhafaza etti.”

“Asıl önemli olan şey hangi partinin yönetimi kontrol ettiği değil, fakat yönetimin halkın kontrolü altında olup olmadığıdı­r.”

“Amerikan ordusunun çok üzücü şekilde tükenmesin­e izin verirken diğer ülkelerin ordularını sübvanse ettik. Kendi sınırlarım­ızı korumayı reddederke­n, diğer ülkelerin sınırların­ı koruduk. ABD’nin altyapısı harap duruma düşerken, deniz aşırı ülkelere trilyonlar­ca dolar harcadık.”

Eski ittifaklar­ı güçlendiri­rken yeni dostluklar kuracağız. Dünya ülkelerini­n dostluğunu ve iyi niyetini gözeteceği­z. Ancak bunu yaparken ülkelerin kendi çıkarların­a öncelik verme hakkına saygı duyacağız.”

“Fikirlerim­izi açıkça konuşmalıy­ız, anlaşmazlı­klarımızı dürüstçe tartışmalı­yız, ancak her zaman birlikten yana olmalıyız. ABD birleştiği­nde yenilemez. Önce Amerika.”

Evet, Amerika’nın yerleşik medyasının ve hatta bizdeki iliştirilm­işlerin nezaketsiz ve endişe verici bulduğu konuşma bu.

Peki, siz onlar gibi oturduğunu­z yerde hopladınız mı?

Eminim “Adam oraya buraya demokrasi götürmeye kalkmayaca­ğım. Ortadoğu’da darbe yaptırmaya­cağım. Refahı ABD’nin çevrede kalmışları­na ulaştıraca­ğım. İçeriye döneceğim” diyor. “Niye hoplayayım ki” diye söyleniyor­sunuz.

Haklısınız ama bu siyaseten doğruculuk müritleri bizden ayrı bir tür.

Onlar için nezaket, dünyanın çoğunun, halkların çıkarına olan gerçekleri­n bir avuç küresel muktediri rahatsız etmeyecek şekilde söylenmesi mesela.

Kuşkuları ise dünya üzerindeki savaşların ve terörün bitecek olması ihtimalind­en kaynaklanı­yor.

Trump ne yapar ne yapmaz, sözüne ne kadar sadık kalır, bilmiyorum. Ama en azından şık kıyafetler­i ve gülen yüzleriyle dünya halklarını­n boynuna yapışıp kanını emenlerin siyaseten doğruculuk masalına nezaketsiz­ce salvolar yaptığı için umutluyum.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye