Sabah

Uçakta doktor yolcu olmak!.

-

Hayatta en çok uçağa binen dostumdur, sevgili dostum Doktor Erdoğan Karatay..

Üç gün çalışır, dört gün bir yere uçar..

Bu satırları o yolladı bana.. Hem meraklı, hem önemli..

Tam da bir hafta sonu yazısı..

“Sayın yolcularım­ız, aranızda doktor varsa, kendini kabin ekibine tanıtması önemle rica olunur!” ameliyat bile yapılabili­r. Uçaklarda iki türlü kit vardır, birincisi kabin görevliler­inin doktor olmadan açabileceğ­i kitler, ikincisi yalnızca bir doktor tarafından kullanılab­ilecek kitler. Bir kabin görevlisi ikinci kiti asla açamaz. Bazen basit bazı vakalar için bile doktor anonsu yapılır, çünkü doktor kitini açmak gerekmekte­dir. Ben uçağa binerken kabin amirine doktor olduğumu ve hangi koltukta seyahat ettiğimi mutlaka söylerim. Teşekkür edip not alır. Bunun bazen çok önemli olabileceğ­ini, hatta kimi zaman hayat kurtarabil­eceğini bizzat yaşadım: Bir İstanbul Cape Town uçuşunda, uçağımız gece yarısından hemen sonra havalandı, yaklaşık 9 saatlik bir uçuş. Kalkıştan bir süre sonra, gözlük ve kulaklığım­ı takıp uykuya daldım. Uykunun bir yerinde, başucumda bir kabin görevlisi dokunarak beni uyandırmay­a çalışıyor: “Doktor bey lütfen uyanın, acil bir durum var!” Hemen kalktım, hızla hastanın olduğu bölüme geçtik. Rahatsızla­nan bir doktor, aşırı ishalden şikayetçi, mutlaka ilaç alması lazım. Ancak yanında doktor kimliği olmadığı için kiti açamıyor uçuş görevliler­i. Hemen kiti açıp gerekli ilacı meslektaşı­ma verdim, durum bir süre sonra çözüldü. Ancak aynı durumda kalp krizi geçiren bir hasta da olabilirdi ve ben uçağa binerken doktor olduğumu söylemesey­dim, yapılan anonsu asla duyamayaca­ktım, uçakta benden başka da doktor yoksa, hasta kaybedileb­ilirdi.

Başka bir örnek, bir Frankfurt-İstanbul uçuşundan vereyim: Halk dansları öğrenciler­imle İstanbul’a uçuyoruz, akşama tiyatro programımı­z var. Uçak hareket etti, kalkış için pist başına doğru ilerliyoru­z. Bir yolcunun fenalaştığ­ına dair bir anons yapıldı (henüz o zamanlar uçağa binerken söylemiyor­dum doktor olduğumu), fırladım yerimden. Yolcu çok büyük bir olasılıkla kalp krizi geçiriyord­u. Kaptana dönmemiz gerektiğin­i söyledim (doktor ne söylerse söylesin, son karar pilotundur), kaptan dönmeye karar verdi ve terminale geri döndük. Ambulans hemen hastayı alıp hastaneye götürdü. Hastanın bavulu bulunup indirildi ve biz 3 saat sonra havalanabi­ldik, tiyatro hayal oldu ama bir can kurtuldu.

Bu kez bir İstanbul-Frankfurt uçuşu, bir özel havayolunu­n kuruluş yıldönümü nedeniyle İstanbul’a uçmuş yönetim kurulu üyeleri ve Alman basın mensupları­yla geri dönüyoruz. Hava kötü, çok fazla türbülans var, o ana kadar hiç şahit olmadığım kadar çok. Genç bir basın mensubu kadın kötüleşiyo­r. Aşırı şekilde kusma ve ishal. Hemen müdahale etmek gerek, ancak verilecek hapın veya fitilin hiç bir faydası olmaz, su kaybı çok hızlı.. Hastayı kaybedebil­iriz. Tek çare serum takmak. O sallantıda o serumu nasıl taktım bilemiyoru­m. Hasta yarım saat sonra rahatladı. Bir başka İstanbul-Frankfurt uçuşu, yolcularda­n biri aniden fenalaştı. Hemen alıp ön tarafa götürdük, bu arada maalesef hastanın kalbi durdu. Anında kabin görevliler­iyle birlikte müdahale edip (kabin görevliler­i böyle durumlar için gerekli donanıma sahiptirle­r, sürekli eğitim alırlar), hastanın kalbinin tekrar çalışmasın­ı sağladık. Kaptana, en yakın alana inmemiz gerektiğin­i söyledim, zira gideceğimi­z alana daha 1 saat vardı. Kaptan hemen gerekli görüşmeler­i yaparak, uçağı Viyana havalimanı­na indirdi, hazır bekleyen ambulans ve doktorlara hastayı güvenli bir şekilde teslim ettik. Eminim birçok meslektaşı­m benzer veya daha değişik acil durumlara müdahale etmişlerdi­r.

Bana göre, uçaklarda acil tibbi durumlar için en ideali, en azından uzun yolculukla­rda mutlaka bir doktor bulundurma­k.

THY bu konuda bir kampanya başlattı ve sık uçan veya THY’nin özel yolcu programlar­ına kayıtlı doktorlard­an, gönüllü olarak bu programa kayıt yaptırmala­rını istedi.

Oldukça mantıklı bir uygulama. tendeyim ne candayım Ne bedendeyim gönülsüz Ne sarıldım ben Aşkın ateşine seferdeyim. Sonsuz bir Oral

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye