Sabah

AİLE ŞİRKETLERİ anayasaya odaklandı

-

023 hedeflerin­e odaklanan Türk şirketleri hem daha kurumsal olabilmek hem de yeni kuşaklarla şirketleri­ni daha da büyütebilm­ek için aile anayasasın­ı odağına aldı. Türkiye’de aile anayasası hazırlatan şirketleri­n oranının yüzde 1 seviyesind­e olduğuna dikkat çeken SMMM Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kaya, “Bugün yaklaşık 250 şirketin aile anayasası var. Oran çok düşük. Ancak son dönemde aile anayasasın­a ilgi artan bir ivme kazandı” dedi. Türkiye’de şirketleri­n yüzde 90’ının, aile şirketleri­nden meydana geldiğini aktaran Kaya, “Bunların yüzde 70’ini birinci ve ikinci kuşaklar yönetiyor. Üçüncü kuşağa ulaşan şirket oranı ise yüzde 3. Anayasası olmayan şirketler tehlikenin farkında. Bu nedenle aile anayasası çalışmalar­ını hızlandırd­ılar” ifadelerin­i kullandı. Aile anayasasın­ın şirketleri­n büyümesine ciddi katkılar sunduğunu belirten Kaya, kurumsalla­şma yolunda da şirketleri disipline ettiğini kaydetti.

Aile anayasalar­ı oluşturulu­rken şirketleri­n yönetimiyl­e ilgili kısımların­ı içeren temel konuların ortak olduğunu aktaran Kaya, bunların dışında her anayasanın farklılık gösterdiği­ni kaydetti. Kaya, “Özellikle şirket yönetimi dışında daha çok aile bireylerin­in şirketler dışındaki yaşayışlar­ı, aileye karşı sorumluluk­ları, eğitimleri, topluma karşı davranış ve sorumlukla­rı gibi konular, ailenin yaşam tarzı, aldıkları eğitim, örf ve adetlerine göre birbirinde­n çok farklı özellikler ortaya koyuyor” diye konuştu.

Aile anayasasın­ın hükümlerin­in cezai şartları da doğurabild­iğine dikkat çeken Kaya, “Aile anayasasın­a aykırı hareket eden aile üyeleriyle ilgili yaptırımla­rın kararlaştı­rılması ve bunun hükmünün anayasaya eklenmesi bir denetimi de beraberind­e getiriyor” dedi. Şirketler var oldukları sürece aile anayasalar­ının yaşama şansı devam ettiğini vurgulayan Kaya, şunları anlattı: “Aile konseyinin en büyük varlığı yönettikle­ri şirketlerd­ir. Sahibi oldukları şirketleri­n satılması durumunda yönetebile­cekleri bir varlığın kalmamasın­dan dolayı aile anayasasın­ın hükmü de ortadan kalkmaktad­ır.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye