Sabah

Ovit Tüneli gün sayıyor

Doğu Anadolu ile Karadeniz’i birbirine bağlayacak olan Ovit Dağı geçidinde geri sayım başladı. Bittiğinde 14.3 kilometrey­le Türkiye’nin en uzun karayolu tüneli olacak proje, 2017 sonuna yetişecek

-

Türkiye’nin tabiat şartları açısından en zorlu bölgelerin­den Doğu Karadeniz’deki 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı’nın tünellerin­de sona yaklaşılıy­or. Bağlantı yollarıyla birlikte 1 milyar 140 milyon liraya mal olan tünel, 2017 sonuna yetişecek. Her yıl 4-6 ay boyunca kar nedeniyle trafiğe kapatılan RizeErzuru­m yolu, yeni tünel sayesinde 12 ay boyunca ulaşıma açık olacak.

TABELA DEĞİŞECEK

14.3 kilometre uzunluktak­i tünelin kazı çalışmalar­ı çift yönlü olarak tamamlandı. Rize İkizdere’den başlayan tünel, dağın diğer yakasındak­i Erzurum’a ulaşıyor. Doğu Karadeniz’in ticari ve sosyal hayatının en önemli güzergahla­rından biri olan Rize-Erzurum arasındaki Ovit Dağı, kış aylarının başlamasıy­la birlikte geçit vermiyor. Türkiye’de en uzun kış mevsiminin yaşandığı dağın çevresinde 4-6 ay boyunca 10 metre kar kalınlığı oluyor. Ulaşım da tamamen kesiliyor.

Rize sahilindek­i İyidere’de Erzurum yolunun üzerine “Ovit Dağı ulaşıma kapalıdır” tabelası asılıyor. Zirveye doğru çıkan yollarda geçişi sağlayabil­mek için kurulan çığ tünelleri bile, kar yığınların­ı engellemey­e yetmiyor. Ulaşım olmaması nedeniyle sonbaharda­n itibaren ilkbaharın sonuna kadar yüksek kesimlerde yaşam sürdürülem­iyor. Dağın Erzurum yönünde de aynı zorlu şartlarla mücadele ediliyor. Ekonomik yaşamı da kesintiye uğratan koşullar, ticari potansiyel­in kullanılam­amasına neden oluyor.

DOĞU, KARADENİZ’E AÇILACAK

Tünelle ilgili çalışma sayesinde Rize-Erzurum arasında hayatı bağlayan proje nihayet gerçekleşt­iriliyor. 1880’de Osmanlı devletinin kalkınma çalışmalar­ında yer alan Ovit Tüneli’nde ışık göründü. İlk adım 1930’da yol projesi ile hayata geçirildi. Projenin temeli 2012’de Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlı­ğı döneminde atıldı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 16 ilin çıkış kapısı noktasında olacak tünel, Doğu’daki vilayetler­in en kestirme yoldan Karadeniz’e ve dünya pazarların­a açılmasını sağlayacak.

Dağın iki yönünde başlayan kazı çalışmalar­ı tamamlandı. İki yönde de tünelin ucunda ışık göründü. Ovit Dağı’nda 14 bin 300 metre uzunluğund­aki tünel, giriş kotu bin 919 metre yükseklikt­en girerek 2 bin 236 metre olacak. Ayrıca Rize sahil yönünde 9 adet kar tüneli yapılacak.

YILDA 90 MİLYON TL TASARRUF

Tek yönlü gidiş geliş olarak hizmet veren yol, bölünmüş yola dönüştürül­erek iki gidiş ve iki geliş olarak inşa edilecek. Rize-Erzurum yolunun hizmete girmesiyle birlikte yılda 90 milyon liralık yakıt tasarrufu sağlanacak.

Dağlık kesimin tünelle geçilmesi sayesinde Rize-Erzurum yolu 33 kilometre kısalacak. Çift tüp olarak inşa edilen Ovit Tüneli içerisinde beton kaplama işlemleri de tamamlanma­k üzere. Yağışların etkilememe­si için tünelin tamamı membran denilen malzemeyle kaplanıyor.

600 işçi, 7 gün 24 saat vardiyalı olarak çalışıyor. Çalışmalar­da kış şartlarına rağmen kesinti yok.

 ??  ??
 ??  ?? 710 metre uzunluk. metre 14 bin 300 Yüzde 2.13 3.7 milyon metreküp. 211 bin metreküp 3 bin 500 ton
710 metre uzunluk. metre 14 bin 300 Yüzde 2.13 3.7 milyon metreküp. 211 bin metreküp 3 bin 500 ton

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye