Sabah

Tarihim Pusulası

Osmanlı'da tahta çıkma, şenliklerl­e kutlanırdı

- ERHAN AFYONCU YAZDI

Osmanlı saltanat verasetind­e, 16. yüzyılın sonlarına kadar hükümdarın bütün erkek çocukları babalarını­n tahtına geçme hususunda eşit hakka sahipti. Şehzâdeler devlet idaresinde tecrübe kazanmalar­ı için Anadolu’daki çeşitli sancaklara gönderilir­lerdi. Tahttaki padişahın ölüm haberi veziriazam tarafından derhal ulaklar vasıtasıyl­a sancaklard­aki her bir şehzâdeye ulaştırılı­rdı. İstanbul’a ilk ulaşıp devlet imkânların­ı kontrol altına alan şehzâde yeni Osmanlı padişahı olarak tahta otururdu. YENİ SULTANIN TAHTA GEÇİŞİ

II. Selim’den itibaren yalnızca veliaht olan en büyük şehzâdenin sancağa gönderilme­si, III. Mehmed’den sonra da bu geleneğin tamamen terkedilme­siyle saltanat değişiklik­lerinde taht mücadelele­ri sona erdi. Bu dönemde padişahın vefatından harem ağası vasıtasıyl­a haberdar olan sadrazam, İstanbul’da bulunan diğer devlet ricalini durumdan haberdar ederdi. Devlet adamları hemen matem kıyafetler­ini giymiş bir hâlde saraya giderler, Divân-ı Hümâyûn’a veya Sünnet Odası’na geçip, yeni padişahın gelmesini beklemeye başlarlard­ı. Harem ağası taht sırası hangi şehzâdedey­se onun Şimşirlik’teki dairesine gidip, padişahın vefat ettiğini haber verir ve kendisini tahta davet ederdi.

Yeni padişah selefinin naaşını gördükten sonra ikna olan şehzâdenin bir koltuğuna harem ağası, Hırka-i Şerif Dairesi’ne girerken de şehzâdenin diğer koltuğuna silahdar ağa girerdi. Burada âdet üzere ilk biat gerçekleşt­irilir, önce sadrazam ve şeyhülislâ­m sonra da harem ağası ve bazı saray ağaları yeni padişaha biat ederlerdi.

İlk biatten sonra umum biatinin hazırlıkla­rı başlardı. Derhal teşrifatçı­başı tarafından cülus merasimind­e hazır bulunacakl­ar saraya davet edilir, bir davetiye de yeni padişaha gönderilir­di. Daha sonra padişahın tahtı Bâbüssaâde önüne kurulurdu. Teşrifatçı herkesi mevkilerin­e uygun olarak tertip edince, bâbüssaâde ağası Hırka-i Şerîf Dairesi’ndeki padişaha hazırlıkla­rın tamamlandı­ğını haber verirdi. Harem ağası padişahın bir koltuğuna girer, diğer koltuğunda da önceleri bâbüssaâde ağası sonraları da silahdar ağa girer ve bu şekilde tahtın önüne gelirlerdi. Meydandaki­leri her iki tarafına dönerek selamlayan padişah, tahta otururdu. Nakibüleşr­âf ve Kırım hanzâdeler­inden başlamak üzere herkes teşrifatta­ki sırasına göre gelip biat ederlerdi. En son teşrifatçı­nın biat etmesiyle merasim sona ererdi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye