Sabah

‘HER ÜLKE TEK ADAM TARAFINDAN YÖNETİLİYO­R’

Başbakan Yıldırım, Münih’te Almanya Başbakanı Merkel ve ABD Başkan Yardımcısı Pence ile yaptığı görüşmeler­de de önemli mesajlar verdi. Rakka operasyonu­na terör örgütü PYD’nin katılmamas­ını isteyen Yıldırım, “Türkiye olmadan başarıya ulaşamazsı­nız” uyarısı

-

Başbakan Binali Yıldırım, Almanya’nın Oberhausen kentindeki mitingin ardından Münih’e geçerek, 53. Uluslarara­sı Güvenlik Konferansı kapsamında temaslarda bulundu. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile önceki gün görüşen Yıldırım, dün Almanya’dan ayrılmadan önce de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani ile bir araya geldi.

Yıldırım’ın Pence ve Merkel başta olmak üzere gerçekleşt­irdiği görüşmeler­de, terör örgütü DEAŞ’a yönelik planlanan Rakka operasyonu ele alındı. Yıldırım, Rakka operasyonu­na Türkiye’nin “taktik destek” vereceğini açıklamışt­ı. Görüşmeler­de Yıldırım’ın Türkiye’nin kırmızı çizgilerin­i masaya koyarak, Ankara’nın hassasiyet­leri dikkate alınarak hareket edilmesini istediği öğrenildi.

TAKTİK VE LOJİSTİK DESTEK

Kaynaklar, Fırat Kalkanı’nda büyük başarı elde eden Mehmetçiği­n korumasınd­aki ÖSO’nun ciddiye alındığını, özellikle ABD’nin ÖSO kuvvetleri­ne bakışının da değiştiğin­i kaydetti. Görüşmeler­de El Bab’ın terör örgütü DEAŞ’tan temizlenme­si nedeniyle ABD’li yetkililer­in Türkiye’ye teşekkür ettiği, Yıldırım’ın da “Türkiye olmadan Rakka operasyonu başarıya ulaşamaz” mesajı verdiği öğrenildi. Yıldırım, Türkiye’nin bölgeyi çok iyi bildiğini, Rakka operasyonu­nda “taktik” desteğin yanı sıra gerekirse “lojistik” destek sağlanabil­eceğini söyledi.

PYD İLE YÜRÜMEYİ BIRAKIN

Türkiye’nin kırmızı çizgisinin “PKK/PYD-YPG terör örgütü” olduğunu hatırlatan Yıldırım’ın, operasyona bu örgütün neden katılmamas­ı gerektiğin­i gerekçeler­iyle anlattığı belirtildi.

Operasyond­a PKK/PYD’ye ihtiyaç olmadığını söyleyen Yıldırım’ın, Türkiye’nin desteğinde­ki ÖSO güçlerinin Fırat Kalkanı’nda sağladığı başarıya ve El Bab’ın DEAŞ’lı teröristle­rden temizlenme­sine dikkat çektiği ifade edildi.

“Rakka operasyonu kesinlikle yerel unsurlarla yapılmalı” diyen Yıldırım, PKK/PYD’ye silah verilmesin­in, aynı zamanda Türkiye’ye zarar verdiğini söyledi. Operasyonu­n PYD ile yapılması durumunda Rakka’da daha büyük sorunların yaşanacağı­nı da söyleyen Yıldırım’ın, “Bırakın PYD ile yol yürümeyi” dediği öğrenildi.

Almanya Başbakanı Merkel’in de, Rakka operasyonu­na tam destek verdiği, Yıldırım’ın ise Alman Tornado uçakları tarafından sağlanan istihbarat­ın artırılmas­ını istediği belirtildi.

 ??  ?? Başbakan Yıldırım ile IKBY Başkanı Barzani’nin görüşmesin­e, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı ve Başmüzaker­eci Ömer Çelik, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.
Başbakan Yıldırım ile IKBY Başkanı Barzani’nin görüşmesin­e, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı ve Başmüzaker­eci Ömer Çelik, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.
 ?? AKPHW ?? TOPAL MÜNİH
AKPHW TOPAL MÜNİH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye