Sabah

Vergiye sadakat ödüllendir­iliyor

- Seref oguz#sabaK com tr SMS SEO yaz 22·ye g|nder ( TL) M+ 2 facebook com/serefoguz sabaK

Meclis’te bir torba yasa teklifi var ve içinde önemli bir öneri barındırıy­or: “Hem vergisini zamanında ödeyen hem de geçmişe dönük vergisel yükümlülük­lerini tam olarak yerine getiren mükellefe indirim imkânı sağlamak.”

Teklife göre indirim oranını %akanlar .urulu belirleyec­ek. Beklenti, verginin oranında değil ancak tutarında %5 civarında indirim. Kısıtları şöyle: İndirim miktarının milyon lirayı aşmaması, inceleme sonucu ceza kesilmemiş olması, düzenli ödeme ve beyanname verme koşulu, vs.

Burada önemli olan, vergisine sadık olanların, sürekli aksatana karşı avantajlı hale getirilmes­idir. Zamanında ödeyenin enayi yerine konulduğu süreçte neredeyse her “son ödeme tarihi” en az 1 kez uzatılır, buna rağmen vergi tahsilatın­da gecikme yaşanır.

+ammurabi, ilk yasaları %abil sokakların­a diktiği dev taş tabletlerl­e kent halkına duyururken hukuk sistemine devrimci bir katkı sunmuştu: “Yasayı bilmiyorum” deme seçeneğini ortadan kaldırmak... O tabletleri­n çoğu vergiye dair idi; “ölümden ve vergiden kaçılamaz.” Tabletleri­n birinde şu hüküm vardı: “9ergisini ödemeyenin kellesi gider.” Binlerce yıllık tarihin pratiği gösterdi ki kelleler de gitti, vergiler de kaçırıldı. Modern zamanlarda hem vergi teknikleri hem de tahsil yöntemleri çok değişti. Bilgi ve iletişim teknolojil­eri sayesinde vergi idaresi reformu sağlandı. Buna rağmen vergi toSlamak, her ulusta olduğu gibi bizde de daima sorunlu olagelmişt­ir. Bu son teklif, bana göre, vergi tahsilatın­da önemli fark oluşturaca­ktır. Zira her işini yasaya uygun yapan kayıtdışın­a itibar etmeyenler­in, bir nevi mağduriyet­i söz konusu idi. Vergisini sürekli geç ödeyen, hiç ödemeyen, savsaklaya­n veya kaçıranlar karşısında vergisine dakik ve sadık olan mükellefin mağduriyet­inden söz ediyorum. Bunun bir karşılığı olmalıydı. İşte bu teklif bunu sağlayacak. Uygulamada ne kadar işe yaradığını göreceğiz. Umudum, kamunun indirimle birlikte oluşacak gelir kaybından daha fazlasını Maliye’nin kasasına koymasıdır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye