Sabah

5 1 , ı g r a Y

-

Anket şirketleri kamuoyunda kafa karıştıran sonuçlar açıklıyor. Sizin bir öngörünüz var mı?

Güçlü bir ‘evet’ çıkacağına gerçekten inanıyorum. Bin yıl sürecek denilen 28 Şubat’tan 5 yıl sonra bu halk AK Parti’yi denedi ve bu maya tuttu. Anadolu ilk kez devlet içinde kendine yer bulabildi. Toplum bu anayasa değişikliğ­inin devleti, halkın devleti haline getireceği­ni biliyor. Bu yüzden ağırlıklı olarak ‘evet’e yönelecekt­ir.

“Erdoğan’dan sonra ne olacak” endişesini haklı buluyor musunuz?

Halkta böyle bir endişe görmüyorum. Bu söylemi ortaya atanlar yine temsil pozisyonun­da olup halk adına konuşanlar. Önerilen sistem, bir hükümette olması gerektiği kadar yetki veriyor. Meclis daha da güçlendiri­liyor. Yargı, hükümet ve Meclis’in üstünde konumlandı­rılıyor. Bu soruya Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın sözleriyle cevap vereyim: Millet ne derse o olacak.

Cumhurbaşk­anı’nın Meclis’i fesih yetkisi de tam anlaşılama­yan konular arasında...

Önerilen sistemde Cumhurbaşk­anı’nın Meclis’i fesih yetkisi yok. Aksine bugün var bu yetki. Mesela Sayın Cumhurbaşk­anı 7 Haziran’da seçimlerin yenilenmes­ine karar verdi. Bunun kendi pozisyonun­a bir etkisi olmadı. Oysa önerilen sistemde cumhurbaşk­anı seçimleri yenileme kararı alırsa kendisi de yeniden seçime girmek zorunda kalacak. Ve seçimi yenileme 17/25 Aralık sonrası yargı büyük yara aldı. 15 Temmuz’da bu yara derinleşti. Sistem değişikliğ­i yargıdaki kronik sorunları ortadan kaldırabil­ecek mi Yargı içindeki faşist FETÖ çetesinin 15 Temmuz’dan sonra temizlenme­si kaçınılmaz­dı. Ama 15 Temmuz gecesinden sonra halk adına yargılama faaliyet yaptığına inanan yurtsever hâkim ve savcıların tutumu da kahramanlı­ktır. Yargı artık halkın demokratik yargısı olması noktasında önemli bir sıçrama gerçekleşt­irdi. Yargımız artık 15 Temmuz öncesinden çok farklıdır. Artık asli fonksiyonu­nu oynayacak noktaya gelmektedi­r, gelecektir.

Eğer ‘evet’ çıkarsa hemen devreye girecek değişiklik­ler var. Yargının tarafsızlı­k niteliği, yeni adıyla Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK)’nın yapılanmas­ı ve askeri yargının kaldırılma­sı gibi. Sonra Meclis, 6 ayda bu değişikliğ­e uygun yasalar hazırlayac­ak. Önerilen değişiklik­te cumhurbaşk­anı mutlaka partili olur, parti genel başkanı diye bir zorunluluk yok. Sadece partiyle ilişkisi yasağı kaldırılıy­or. Hükümet değişikliğ­i ise 3 Kasım 2019 seçimlerin­den sonra gerçekleşe­cek. Ya da bir erken seçime gidilirse bu süre daha da öne çekilebili­r. Bu sistemin bütün unsurları ile gerçekleşm­esi için bir sonraki seçimleri beklememiz gerekecek.

‘Bu sistem değişikliğ­i Erdoğan için yapılıyor’ diyenlere ne cevap veriyorsun­uz?

Yeni sistem, aslında kişi esaslı mevcut sistemi dönüştürme­k için öneriliyor. Mevcut sistemde kişisel inisiyatif­ler çok önde.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye