Sabah

KDV’siz kültür hakkı &

- KENaKUaPaQ#VaEaK FRP WU SMS: HBK \az ’\H J|QGHU TL MH: IaFHERRN FRP/KaVaQEXlHQ­WNaKUaPaQ

uma sabahı 6abah gazetesi yazarları ve İstanbul’daki kültür ve sanat temsilcile­ri Kültür ile buluştular. Sabah gazetesi Kurumsal İletişim sorumlusu zaten bir süredir kültür sanat yetkililer­iyle köşe yazarların­ı buluşturuy­ordu. Bu defa Sayın Bakan da katıldılar. Çok güzel, çok yararlı, çok yerinde bir buluşma oldu. Hemen belirteyim ki, şu sıralar içinden geçtiğimiz heyheyli günlerde, külhâkim olan bir tek konu var:

Bu soru ortaya durup dururken gelmedi. Geçenlerde bu konuda yazdığım bir yazıda belirttiği­m gibi, sanat çoktan

harcamalar­ından, hele hele kaldırılma­lıydı.

Söz konusu vergi bakımından başka sorunlar da var. Örneğin müzayedele­rde alınıp satılan tablolarda­n her el değiştirdi­ğine bir kere daha KDV alınıyor. Bu yeryüzünde görülmedik bir durum. KDV, bir defa alınır. Aynı mal tekrar el değiştirin­ce vergiden muaf olur.

Buradaki mantık nedir? Beş defa el değiştirdi­ğinde bahse konu tablo adeta geçmiş oluyor. Zamanında devlet veraset ve

aracılığıy­la kendisinde toplamak isterdi. Sonra bu yaklaşımın­ı değiştirdi. Şimdi aynı muhakemeyi sanat

sürdürüyor. Neden? Açıklaması yok bunun. Eski bir yaklaşım devam ediyor. Hele

KDV’nin bu derecede sürdürülme­si hiç bir tavır. KDV kaldırılır­sa bir yılda kitap ve kültür harcaması kalemlerin­deki kaybın

(!) boyutlarda belli. Ama bu şekildeki devamı başka gerginlikl­ere yol açıyor.

Şimdi devlet yeni bir hamle yapmalı. Buna ve

ihtiyacı var. Kendisi bir olan bunu ülkede biridir. kişilerden

Günümüz dünyası sadece ilgilenmiy­or. me çok daha önemli. O ise ilgili. Sanat ve kültür bugün ne bir ne bir işidir ne de ’larda olduğu gibi bir Kültür bugün temel unsurudur. Bir ülkeyi diğerleriy­le dünya haritasınd­a etkileşime sokmanın tek yoludur. Şimdi bağlı oldukları uluslardan ve devletlerd­en çok daha ileride olan kentler kendilerin­i sanat üstünden belirginle­ştiriyor. Nedeni budur. Türkiye, çok ihtiyacı olduğu halde, sınıfları, kesimleri, kanatları itibariyle kaybetti, unuttu. Kültürü ne izliyoruz ne konuşuyoru­z. Oysa o tartışmaya her zamankinde­n daha fazla var. yoğunlaştı­ğı, hızlandığı, yapının dönüştüğü bir dönemde kültürel plandaki etkinliğim­iz çok daha farklı olmalıdır.

yaptığı açıklamada kendilerin­e aktarılan yakında toplanacak kararları arasına alınacağın­ı belirttile­r. Kendilerin­in yürekten katıldığın­a içtenlikle inandığım bu talebin kararı haline getirilmes­i bir strateji. Çünkü, Şûra kararları

Buradan hareketle bu konunun kısa bir süre sonra başka düzeylerde ele alınacağın­ı düşünmek gerek. Öyle olmasını ve bir daha ediyorum.

Kültür konusuna devam edeceğim.

 ??  ?? HaVaQ BlHQW KAHRAMAN
HaVaQ BlHQW KAHRAMAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye