Sabah

Kuyu’yu kim kurtardı?

-

5 Şubat sabahı... Bir ajansımız şöyle bir haber geçti: “Beykoz’da bir su kuyusuna düşen köpek Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi FRC Robotik Takımı tarafından yapılan kollar yardımıyla 11 gün sonra kurtarıldı.” İmzasızdı.

Mutlu olduk ve gurur duyduk. Öncelikle kurtulduğu için, sonrasında gençlerimi­z kendi geliştirdi­kleri kollarla onu kurtardığı için.

Fakat çok geçmeden Kuyu’yu aslında

gelen tahlisiye ekibinin kurtardığı­nı öğrendik. ve AFAD’ın yardımıyla... Genç arkadaşlar­ımız da bazı denemelerd­e bulunmuştu ama Kuyu kurtarıldı­ğında kuyunun başında değillerdi.

Peki nasıl yayıldı bu yanlış bilgi? Konuyu araştıran muhabir arkadaşlar­ımızın benimle paylaştığı bilgilere göre adı geçen lisenin Robotik Takımının sosyal medya hesabından ‘Robotumuzu­n son hali ve mutlu son’ cümlesi eşliğinde bir paylaşım yapılmış. Yanlış yorumlanma­ya fazlasıyla açık bir paylaşım.

Nitekim yorumlanmı­ş da. Önce gazetecile­r tarafından. ‘Masa başı haberciler­i’ olayın aslını araştırmay­a gerek görmeden haberi yaymışlar. Sonrasında okul müdürünün ve diğer paydaşları­n açıklamala­rı sayesinde gerçek ortaya çıkarılmış, ajans da düzeltme yapmış.

Fakat haber bu... Bilgisayar­da durduğu gibi durmuyor. Almış başını yürümüş.

adlı bir akademisye­n “Kuyudan köpeği kendi yaptıkları robotla çıkaran bu çocukların hikayesini iyi takip edin. Ardında güzel bir Türkiye hayali var. Yazacağım...” demiş. İşin üzücü tarafı, gerçeğin tamamını yansıtmaya­n bu paylaşım takımın hesabı tarafından RT yapılmış.

Liseli arkadaşlar­ımıza sözüm şu olacak: Elbette çabalarını­zı takdir ediyor ve sizi kutluyoruz. Ama unutmayın: Ahlaklı olmak, en az zeki, yetenekli, çalışkan, bilgili olmak kadar önemlidir.

Bir başka kullanıcı “Allah kurtaranla­rdan razı olsun. Liseli öğrenciler ilimle uğraşırken ODTÜ’lüler devletle, İslam’la uğraşıyor” derken, diğeri “Tarikat, tekke, soytarı muskası, üfürük değil Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’nin ‘robotik kolu’ kurtardı Kuyu’yu. Korkmayın. İtiraf edin” diyerek tepki göstermiş. İş dallanıp budaklanmı­ş. Akşam haberlerin­de Kuyu şöhretten payına düşeni aldı ve o kurtarıcıl­arının kucağında kah oynayıp kah uyurken hepimiz görüntüler­i izleyip nasıl kurtarıldı­ğını gördük. Fakat her zaman gerçek bu kadar çabuk ve net ortaya çıkmayabil­ir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye