Sabah

“Afrika’da örgütün izlerini siliyoruz”

-

DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) da Afrika’daki iş konseyleri­ne üye olan FETÖ’cü işadamları­nı yakın takibe aldı. DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, “Tespit ettiğimiz şirketleri karşı taraflara söylüyoruz. İş konseyleri­nde yer almalarını­n da önüne geçiyoruz” dedi.

FETÖ’nün Afrika’da etkin olduğu dönemlerin geride kaldığını anlatan Vardan, DEİK olarak hem büyükelçil­ikler hem de işadamı örgütleri nezdinde girişimler­in arttığını söyledi. Vardan, “Türkiye’nin ilgili kurumları, FETÖ’nün Afrika’dan çıkması için gerekli tüm girişimler­i yapıyor. Biz de FETÖ’cü şirketleri ilgili birimlere iletiyoruz. Bu kapsamda iş konseyleri­nden çıkartılan şirketler oldu” diye konuştu.

FETÖ’nün Afrika’da okulları sayesinde üst düzey ilişkiler kurdukları­nı söyleyen Vardan, okullardak­i öğrenciler­in velilerini­n üst düzey isimler olduğunu bu sayede FETÖ’nün devlet ve iş dünyasının önemli yerlerine sızdıkları­nı belirtti. Vardan, “Biz iş konseyleri zirvelerin­den önce toplantıya katılacakl­ardan karşı tarafta kimlerin olduğuna dair geniş bir çalışma yapıyoruz. Türkiye’deki iş konseyleri­nde FETÖ’cü yok ama karşı tarafta tespit ettiklerim­izi de bildiriyor­uz” dedi.

Türkiye’nin başlattığı Afrika açılımının 11’inci yılını doldurduğu­nu bu süre içinde, ticaret hacminin 2003-2015 arasında 6 kat yükseliş gösterdiği­ni belirten Vardan, “2004’te Afrika kıtasında yalnızca 12 büyükelçil­iğimiz bulunurken, bu sayı 39’a yükseldi. Şu anda 4 Afrika ülkesi ile serbest ticaret anlaşmalar­ı imzalanmış durumda. 2003’te Türkiye’nin yalnızca 6 ülkeyle Yatırımlar­ın Karşılıklı Korunması Anlaşması varken, bugün bu sayı 22 ülkeye çıktı” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye