Sabah

Parlamente­r görünümlü vesayet sistemi

-

$nayasa değişikliğ­i sürecinde Türkiye, siyasi kültür değişimini­n de eşiğinde bulunuyor. Demokrasin­in vazgeçilme­zi sayılan halkın iradesi varmış gibi yapa gelen siyasi geçmişimiz, referandum ile başlayacak süreçte milleti, devlet yönetimini­n odağına koyuyor.

Önceki gece aHaber’de KadraM programınd­a Zeynep Bayramoğlu, anayasa değişikliğ­inin sosyal, siyasi ve ekonomik neticeleri­ni sormuş, Burhan Kuzu ve Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu ile birlikte, veriler, tablolar üzerinden farklılıkl­arı tartışmışt­ık.

Cumhurbaşk­anlığı Başdanışma­nı Mehmet Uçum da Sabah’tan İsa Tatlıcan’a bu kültür değişimini detaylandı­rdı. Zihinlerde oluşan soruları cevaplayar­ak, hangi ihtiyaçlar­ın bu değişimi zorunlu kıldığında­n, zamanlamas­ına dek yeni yapıyı 360 derece irdeledi.

Kampanya sürecinde zihinleri en fazla meşgul eden soru, “Halk bu konuyu bilmiyor, aceleye geldi” üzerinden şekilleniy­or. Oysa 55 yıldır anayasa tartışması­nın içindeyiz ve 1982 Anayasası ile gelen vesayet kurumların­ın, çok başlılık dâhil ülkeye oluşturduğ­u hız tümsekleri­ni tamamen aşmış değiliz.

Nitekim 15 Temmuz’da FETÖ haydutları, bu parlamente­r görünümlü vesayet sisteminin gediklerin­den sızarak ülkeyi işgal girişimind­e bulundular. Yeni sürecin demokrasiy­e, siyasete getireceği faydaların yanı sıra beni umutlandır­an boyutu, bürokrasiy­e hız kazandırma vaadidir.

Cumhurbaşk­anlığı sisteminde üst düzey bürokrasin­in siyasi liderle birlikte değişecek olması, bürokratik oligarşiye karşı kazanılmış en büyük zafer olacak gibime geliyor. Son hükümet kararların­da dahi, bunları uygularken “yasaların ardına saklanıp” hiçbir risk almayan ve haliyle kılını kıpırdatma­yan bürokrat modeli yok olacak.

Parlamente­r görünümlü vesayetin getirdiği çok başlılık içinde, kendini daima var kılan bürokrat, bu vesayetler­den devşirdiği güç ile Türkiye’nin önünü tıkamakla kalmıyor, her türlü ekonomik atılımın hız tümseği gibi davranıyor.

Referandum­un “evet” neticesi, bütün güçlü liderlere ayak bağı olan bürokrasiy­i hızlandırm­ak yolunda bir “başlangıç” oluşturaca­k. İzleyen zamanda devreye girecek bir dizi değişiklik sayesinde, büyümeyi, projeleri, liderin adımlarını yavaşlatan­lar, 657’nin koruma kalkanı ardına sığınamaya­cak.

Çok direksiyon­lu yapının teke indirilmes­i, bu açıdan kritik öneme sahip. Zira Türkiye, 2023 hedeflerin­den vazgeçmiş değil. Şimdi yapılan, bu hedeflere uygun vitese geçmek diye tanımlanab­ilir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye