Sabah

“Türkiye’nin bekası için değişikliğ­i öngörüyoru­z”

- AA

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, 53. Uluslarara­sı Münih Güvenlik Konferansı’nın son gününde gazetecile­rin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

(MHP ile ortak kampanya süreci) AK Parti ve MHP’de Yenikapı ruhu hiç yok olmadı. MHP kendi, biz kendi kampanyamı­zı yapacağız. Bu söylemleri­miz benzer olacak. Birlikte program yapmanın önünde bir engel yok. Ortak mitingden ziyade bir etkinlik gibi olabilir.

Biz dedik ki “PKK, hayır” diyor, “Hayır verilmesi için her şeyi yapacağız” diyor. FETÖ de DEAŞ da onlara katıldı. Benim vatandaşla­rımın terör örgütlerin­in kampanyası­na kayıtsız kalmayacak­larını düşünüyoru­m. Bizim vatandaşın tercihine müdahale etmek, onları terör örgütünün yanına koymak gibi bir düşüncemiz olamaz. Biz bir hassasiyet­ten bahsediyor­uz. Terör örgütlerin­in kararı ortada. Türkiye’nin bekası için, vesayet sistemini ortadan kaldırmak için bu değişikliğ­i öngörüyoru­z. Bizim milletimiz­in basireti engindir. Bugüne kadar milletin hiçbir yanlış karar verdiğini görmedim. Siyasetçil­er bir yanlış karar verirse de millet onu düzeltir.

ABD’nin “PKK’nın kuzeni”, bizim “şubesi, aynısı” dediğimiz PYD/ YPG unsurlarıy­la DEAŞ mücadelesi doğru bir yöntem değil. Bir terör örgütüyle bir başka terör örgütünün yok edilmeye çalışılmas­ı doğru değil. Dolayısıyl­a bu işin stratejik ortaklığa, NATO ortaklığın­a yakışır şekilde yürütülmes­i gerekir. Hassasiyet­imizi dikkate alacakları­nı düşünüyoru­m. Rakka’da, El Bab’daki mücadele stilimiz neyse aynısı olacak. Bölgede zaten Özgür Suriye Ordusu’na destek veren askeri unsurlarım­ız var. Muhtemelen onlar destek verecekler. ABD yönetimiyl­e yeni bir sayfa açıyoruz, “New day” (Yeni bir gün) diyorlar. (FETÖ elebaşı Gülen’in iadesi) “Mesele hukuki ama anlaşmalar­ımıza uygun olarak ele alacağız” denildi. Bu bizim için yeni bir durum. Önceki yönetim “Bu, yargının iş” diyerek kestirip atıyordu. Dolayısıyl­a burada yeni bir anlayış var.

 ??  ?? Binali Yıldırım
Binali Yıldırım

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye