Sabah

Orta SayIa

-

Darbe girişimi sırasında Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’a suikast girişimiyl­e ilgili 3’ü firari 47 sanığın yargılamas­ına Muğla 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın da taraf olduğu davada, aralarında “Paşa” lakaplı Çiğli Ana Jet Üssü imamı Astsubay Zekeriya Kuzu, baskını yöneten Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, Dalaman Deniz Hava Üs Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma ve Erdoğan’ın yerini bildiren o dönemdeki başyaveri Albay Ali Yazıcı’nın da bulunduğu 44 tutuklu sanık, 4 cezaevi aracıyla Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’na getirildi. Bu sırada ellerinde Türk bayrakları­yla salonun önünde toplanan vatandaşla­r, “Hepiniz vatan hainisiniz”, “Halkın iradesine darbe vurulamaz”, “Vur vur inlesin Pensilvany­a dinlesin”, “Game over FETÖ” yazılı pankart ve sloganları­yla darbeciler­i protesto etti. ‘EMRİ SEMİH TERZİ’DEN ALDIM’ Duruşmada, şehit polislerin yakınları ile sanık avukatları da hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, duruşmalar­ın 4 gün devam edeceğini ve cuma günü verilecek aranın ardından salı günü yeniden başlanarak 15 Mart’a kadar süreceğini belirtti. Bu arada, kendileri avukat bulamadığı için CMK uyarınca sanıklara atanan avukatlard­an bazıları istifa Yıldırım, “Biz suçlu değiliz. Her yerde kumpas yaptınız, siz kumpas yaptınız. Siz vatanı sattınız be” diye karşılık verdi. Tarafları yatıştıram­ayan jandarma görevliler­i, Baransu ve Yılmazer’i bir süreliğine salondan çıkardı.

Şike kumpası duruşmasın­ın öğleden sonraki oturumunda tutuklu sanıklarda­n, İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç ile büro amiri Muhammet Kaya hâkimlerin iddianamey­i yeterince incelemedi­ğini söyleyerek reddi hâkim talebinde bulundu. Ancak bu talep mahkeme tarafından reddedildi. ederek, darbeciler­i savunmakta­n çekildi. Davanın bir numaralı sanığı Fetullah Gülen’i de, Muğla Barosu’ndan hiçbir avukat savunmak istemedi.

Duruşmada ilk olarak baskını bizzat yöneten, davanın 2 numaralı sanığı Tuğgeneral Gökhan Sönmezateş’in savunması alındı. Darbe yapılacağı­nı 11 Temmuz’da Semih Terzi’den öğrendiğin­i öne süren Sönmezateş, “13 Temmuz’da ‘Cumhurbaşk­anını alıp Akıncı üssüne getir’ diyerek bana açık emir verdi. Timlere, ‘TSK yönetime el koydu. Cumhurbaşk­anı’nı alacağız’ dedim. Şükrü Seymen, ‘O kadar koruması var, Cumhurbaşk­anı’nı alabilir miyiz?’ dedi. Ben de ‘o tatilde, koruması da az’ dedim. Polislerin öldürülmes­i dışında tüm suçlamalar­ı kabul ediyorum” dedi. ‘BU PLANI ÇOCUKLAR BİLE YAPMAZ’

Kendilerin­in tuzağa düşürüldüğ­ünü iddia eden Sönmezateş “Cumhurbaşk­anı’nın İstanbul’a gittiğini bilirken, biz tuzağa düşürülere­k oraya gönderildi­k. Ben yaverle görüşmedim. Bu görevi ben planlamış olsaydım, ya başarılı olurduk ya da görevi iptal ederdim. Çünkü 15 yaşındaki bir çocuk bile böyle bir plan yapmaz. Şu anda, ‘bizi kim yanılttı ve 4 saat bekletti?’ sorusunun cevabını arıyorum. Başı sıkışan herkes benim adımı öne sürdü. Şehitlerim­ize ben de çok üzüldüm. Gülen’in ‘mesih’ olduğuna inanmak sapkın bir düşünce. Hiçbir tarikata da bağlı olmadım. Adil Öksüz’le de görüşmedim” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye