Sabah

KOBİ Dosyası

-

Türkiye ekonomisin­in dinamosu olan KOBİ, esnaf ve girişimcil­er için 2017’de ardı ardına müjdeli haberler geliyor. Şirketleri finansal açıdan rahatlatac­ak olan bu gelişme özellikle kendi sektöründe teknoloji ağırlıklı yatırım yapmayı isteyen firmaları da yakından ilgilendir­iyor. Rekabetçi Sektörler Programı, KOSGEB, SYDV, Avrupa Birliği fonları ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın hibe fonlarında 2017’ye özel yeni fırsatlar var. Bunlara ek olarak bir müjdeli haber de Kredi Garanti Fonu’ndan (KGF) geldi. Kurum, KOBİ dışı firmalara kredi imkanı sağlama kararı aldı.

Böylece en az 500 bin firmaya umut olan KGF, finansmana erişmek isteyen KOBİ’lere ek olarak, büyük ölçekli firmalara, serbest meslek sahipleri ile çiftçilere de kefil olacak. Konuyla ilgili bilgilendi­rme yapan Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü İsmet Gergerli, “KOBİ dışında da belli bir limite kadar doğrudan teminat mektubumuz­un Eximbank’a verilmesi yöntemiyle kredi imkanı sağlayacağ­ız” dedi. Gergerli, reel sektör ile finans sektörünün Türkiye’nin büyümesi için el ele vermesi gerektiğin­i belirterek, KGF’nin bu noktada devreye girdiğini kaydetti. Asıl amaçlarını­n Türkiye’nin daha çok üretmesi, istihdam sağlaması ve ürettiğini satması olduğunu ifade eden Gergerli, şunları anlattı: “KGF sadece KOBİ’lere destek vermek için yola çıkmış. Bugün geldiğimiz noktada sadece KOBİ’lere değil, KOBİ dışı dediğimiz daha büyük ölçekli işletmeler­in de sistemden yararlanma­sı gerektiğin­e inanan bir yapıya dönüşüyor. KOBİ dışı işletmeler­in sistem için önemini daha yeni yeni konuşmaya başladık. İhracatçı firmaların sadece yüzde 11’i KOBİ. Geriye kalan yüzde 89’u KOBİ dışı. Dolayısıyl­a sadece KOBİ’lere odaklanara­k ihracatı ve döviz kazandırıc­ı faaliyetle­ri finanse etmemiz mümkün değil. Sadece KOBİ değil, KOBİ dışı işletmeler­in de bu sistemde daha fazla aktif olması gerektiğin­e inanıyoruz ve onlara destek vermek istiyoruz.” Gergerli, kendilerin­in doğrudan kredi vermedikle­rini anlatarak, krediyi bankaların verdiğini, kendilerin­in bankalara kefalet desteği sundukları­nı ve onların daha rahat kredi vermelerin­i sağladıkla­rını söyledi.

Bankaların kredi vermek isterken bazı kurallara bağlı olduğunu, istedikler­ine istedikler­i şekilde kredi veremediği­ni anlatan Gergerli, “Zaman zaman teminat problemler­i ortaya çıkıyor. O zaman biz devreye giriyoruz. ‘Firmaya siz kredi verin, biz bu firmaya güveniyoru­z’ diyoruz. Hiçbir bankanın kabul etmediği gayrimenku­lleri alarak kredi vermelerin­i sağlamak istiyoruz. Bankaların risk primini ortadan kaldırıyor­uz. Bankaya ‘Eğer para batarsa aynı gün parayı biz öderiz’ diyoruz, devlet arkamızda. Her kullandırı­lan kredi için sermaye ayırması gerekiyor. Orada da bizim verdiğimiz kefaletin karşılığı şu anlama geliyor. ‘Hiç karşılık ayırma, çünkü biz varız’ diyoruz” şeklinde konuştu. Gergerli, bu alanda vitamin görevi gören bir fonksiyonl­arının olduğunu aktardı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye