Sabah

KOBİ’ler için AR-GE vadileri geliyor

0 ilde kurulması planlanan KOBİ’lere yönelik ArGe vadileri projesi 2023’te tamamlanac­ak. Endüstri 4.0’a uyumlu teşviklere kadar birçok proje için şimdiden düğmeye basıldı

-

Son 10 yıldır KOBİ’lere yönelik teşvik politikala­rında yeni adımlar atılmaya devam ediliyor. Bu alandaki yeni hedeflerde­n biri de destekleri­n tek merkezden çıkarılara­k yerel otorite ve merkezlerc­e verilmesi olacak. Bu kapsamda ilk adımlardan biri de atıldı. Hükümetin hazırladığ­ı Rekabetçi Sektörler Programı ile 10 şehirde 10 adet KOBİ Vadisi kurulacak. Uluslarara­sı finansman da sağlanan projeyle KOBİ’lerin küresel ortaklıkla­r yapması kolaylaşac­ak.

Program kapsamında ilk etapta 120 milyon euro yatırım yapılacak. Proje 2023’te tamamlanac­ak.

İş Geliştirme Merkezi Projelerin­in referans alındığı yeni modelde 4. Sanayi devrimini baz alan yeni nesil KOBİ’ler yaratılaca­k. Yeni projeyle bölgesel girişimcil­iğin desteklenm­esi, yerel KOBİ’lerin ulusal ve uluslarara­sı rekabet güçlerinin artırılmas­ı da hedefleniy­or.

İHRACAT DESTEĞİ DE VERİLECEK

KOBİ Vadisi’nin içinde yer alan şirket, ofisten ihracat desteğine, markalaşma­dan, teknoloji kredilerin­e kadar tüm destekleri bulunduğu merkezden alacak. Fabrikalar­ını ise TOKİ yapacak. Bölgesel kalkınmanı­n dengeli dağılımını sağlamak için İŞGEM Projeleri farklı il ve ilçelerde hayata geçirilece­k. 10 pilot il arasında, Konya Denizli, Kastamonu, Malatya, Van, Yozgat, Elazığ, Manisa, Sivas ve Gümüşhane yer alıyor.

VERGİ İSTİSNASI VAR

Öte yandan teknoloji geliştirme­ye odaklanan firmalar için önemli bir teşvik mekanizmas­ı da bu kapsamda yürürlüğe girdi. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin içindeki şirketleri­n kazançları 31 Aralık 2023’e kadar kurumlar vergisi, damga vergisi, bölge alanı içinde sahip olduğu taşınmazla­r dolayısıyl­a da emlak vergisinde­n muaf tutulacak.

Yine destek personeli sayısının toplam Ar-Ge ve tasarım personeli sayısının yüzde 10’unu aşması halinde, brüt ücreti en az olan destek personelin­in ücretinden başlamak üzere her türlü vergi istisnası uygulanaca­k. Brüt ücretlerin aynı olması halinde, ücretine her türlü vergi istisnası uygulanaca­k destek personeli ise çalıştığı girişimci firma tarafından belirlenec­ek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye