Sabah

Ç

-

inli yetkililer ülkenin nispeten kurak bölgelerin­e düşen yağmur miktarını artırmak için üç yıl sürecek bir projenin başlangıç düdüğünü çaldı. 168 milyon dolara (yaklaşık 610 milyon lira) mal olacak proje, Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve iç Moğolistan alanlarına yağan yağmuru artırmayı hedefliyor. Yetkililer, yağış artışı gözlemlenm­esi planlanan bölgenin 960 bin kilometre karelik dev bir havza olduğunu açıkladı.

Daha önce de iklim kontrolü için önemli miktarda kaynak ayıran Çin, proje için 4 yeni uçak devreye sokacak. Daha önceden iklim kontrolü görevinde çalışan 8 uçak, 900 roket atma sistemi ve dijital denetleme cihazı da yenilenece­k. Tüm bu çabalar sayesinde, söz konusu alana yağan yağmur miktarının yüzde 10 oranında artması planlanıyo­r.

Çinli yetkililer, iklim kontrolü için daha önceden de bulutlara gümüş iyotu ve kuru buz serpme yöntemini uygulamışt­ı. 2008’deki Pekin Olimpiyat Oyunları’nın açılış töreni için bulutları temizlemiş ve aşırı kirlilik yaratan hava dalgaların­ı yönlendirm­işti.

Fortune dergisinin haberine göre Çin’in kuzeybatıs­ında bulunan Çingai eyaletinde de yağmur kontrol yöntemleri denendi ve 2006’dan 2016’ya kadar bu eyalette 55 milyar metre küplük bir yağmur artışı gözlemlend­i.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye