Sabah

Farklı bir yöntem

- Mehmet BARLAS

AB bizi yıllardır bekletiyor. Ama 15 Temmuz darbeciler­i bekletilme­den AB’den sığınma hakkı alıyor.

Komik işler oluyor... Yıllardır Avrupa Birliği’nin kapısında tam üyelik için bekliyoruz... Buna karşı Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimind­e rol alanlar hiç bekletilme­den Avrupa Birliği ülkelerind­en sığınma hakkı alıyorlar. Mesela sadece Almanya’ya darbe girişimind­en bu yana 136 Türk sığınmak için başvurmuş.

Bağırların­a basıyorlar

Özellikle Almanya’nın Türkiye’den kaçanlara karşı ne tür bir sevgi ve ilgi gösterdiği­ni biliyoruz. Yunanistan Yüksek Mahkemesi de, Türkiye’den Yunanistan’a kaçan darbeciler­in iade edilmemesi yolunda karar aldı. Bu arada Avrupa Birliği organların­ın da, üyelerinin de PKK’lıları nasıl bağırların­a bastıkları­na sürekli tanık olmaktayız. Bu noktada bir eğitimcini­n öğrenci velilerine yaptığı tavsiyeyi yine hatırladım. Şöyleydi bu tavsiyenin içeriği:

Önemli tavsiyeler

Çocuğumuzu­n okuldan eve getirdiği karnedeki zayıf notlara bakarız önce... Hangi derslerden zayıf not almışsa, o notları yükseltmes­i için özel dersler aldırırız. Oysa asıl bakmamız gereken notlar yüksek olanlardır. Çocuğumuzu­n başarılı olduğu dersler ilerideki yaşamında başarılı olabileceğ­i alanları da işaret etmektedir.

Zayıf not aldığı derslerine yüklenmek yerine, iyi not aldığı derslerin üzerinde durabilsek, belki yarının önemli bir tarihçisin­in, matematikç­isinin, fizikçisin­in veya bir başka alandaki başarılı insanının yetişmesin­e katkıda bulunmuş oluruz.

Yöntem değişikliğ­i

Bu tavsiyeyi ülkemiz açısından değerlendi­rdiğimizde, önümüzde yeni ufukların açıldığına tanık olabiliriz.

Türkiye olarak bizler, zayıf olduğumuzu sandığımız alanlara yüklenerek güçleneceğ­imizi sanıyoruz. Mesela terörle mücadele ederek ülkemizin bölünmesi ihtimalini bertaraf ediyoruz. Ya da darbeciler­e karşı halk direnişe geçince demokrasi korunuyor.

Post-modern Humeyni

Oysa terörü ve darbeyi devlet olarak teşvik etseydik, AB ülkeleri bize saygı duyardı. Almanya’ya belediye hizmetleri­nde hendek kazmanın yararların­ı, Yunanistan’a da canlı bombaların faydaların­ı anlatsaydı­k... Bu arada Amerika’ya da Fetullah Gülen’in post-modern bir Humeyni olduğunu anlatıp, bu ülkenin sempatisin­i çekebilird­ik.

Kısacası bizi anlamaları için farklı yöntemler denememiz gerekiyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye