Sabah

Yaz kızım...

-

Mahkemeler­in iş yükünden yakınılır ama

Her gün yargının verdiği ya da vermediği bir karar gündemin ilk maddesi oluyor. Nasıl olmasın... Bir gün annenin çocuğuna attığı terliği silah sayıyor yargı, ertesi gün bildiğiniz leğeni...

Sala okudu diye

82 yaşındaki Fatma Sazan’a verilen ceza.

Manisa’nın Soma ilçesinde yaşayan Fatma Hanım hakkında, evinin önünde gerçekleşe­n bir kavgayı ayırmak için değnekle bir kişiye vurduğu iddiasıyla dava açıldı.

Mahkeme Sazan’a 3 bin liralık para cezası verdi fakat ödeme gücü olmadığı için cezası, kamu hizmeti cezasına çevrildi.

Kamuoyunda­n gelen tepkiler üzerine Soma Valiliği ile belediyesi cezayı ödediler ve yaşlı kadın angaryadan kurtulmuş oldu. Peki, nereye kadar? Vatandaş böyle bir yargıya güvenir mi? Örneğin Fatma Hanım’a verilen “camide nöbet” cezasına bugün itiraz ediyoruz ama... Birkaç yıl önce, bu olaydaki gibi mahkemeler­in “alternatif hukuki yaptırımla­r” uygulaması­nın önü açıldığınd­a benzetmele­ri bile yapılmıştı. Bugünse yakınıyoru­z.

onca yıl okuyup devletin “hâkim, savcı” olur dediklerin­den bazıları düşünemiyo­rsa... Lakaytlık alıp başını gidiyorsa... Kimilerini­n hayatını kaydıran o “yaz kızım” final cümlesi, karar verenler için sonrası takip edilecek bir sürecin startı olmuyorsa... Yapılacak tek şey

artırmaktı­r. Bahsettiği­m sorumluluk

alakalı. Ama sanırım Türkiye henüz bunu tartışmaya hazır değil.

Baksanıza, referandum­da oylayacağı­mız anayasa değişikliğ­inin yargı ile ilgili bölümlerin­i hâlâ atamalar boyutunda tartışıyor­uz.

Temel kabul ise,

Oysa

 ??  ?? 0eOLK ALT,NOK
0eOLK ALT,NOK
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye