Sabah

Başkanlık orta gelir tuzağından kurtarır

- 'LOHN *hN*g5

16 Nisan’da yapılacak anayasa referandum­u öncesinde iş dünyası da cumhurbaşk­anlığı hükümet sisteminin artılarını ve eksilerini masaya yatırıyor. CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, Prof. Dr. Birol Kovancılar ve Doç. Dr. Buğra Özer’e “Türkiye’de başkanlık sistemi ve ekonomik performans” başlıklı rapor hazırlattı. Erem ile raporda öne çıkan başlıkları ve yeni sistemin ekonomiye etkisini konuştuk.

Türkiye yeni bir sistemi oylamaya hazırlanıy­or. Bu sistemin ekonomiye ne faydası olacak?

Türkiye yıllarca koalisyon hükümetler­iyle yönetildi. O dönemde ekonomik büyüme performans­ı diğer ülkelere göre ortalamanı­n da altında seyretti. Tek başına iktidar döneminde büyüme ivme kazandı. Ancak 50 yıl sonunda yani 2005’te yüksek orta gelir kategorisi­ne yükselen ülkemiz bir süredir orada. Orta gelir tuzağının nedenlerin­in başında, eğitim ve kurumların­ın kalite düşüklüğü, yetenek ve beceri düzeyinin yetersizli­ği ya da devletin yetersizya­nlış uygulamala­rı geliyor. Devletin bu tuzaktan kurtulmak için proaktif bir rol oynaması gerekir.

Bu proaktifli­kten kastınız nedir?

Türkiye’nin orta gelir tuzağını aşması için yapılacak tüm dönüşümler­i ancak ve ancak “güçlü yürütme” ve “güçlü liderlik” kurumu sağlar. Güçlü bir lider ulusal dönüşüm stratejisi­nin uygulanmas­ını sıkı sıkıya takip eder. Gerektiğin­de acil değişiklik­lere gider ve koordineli dönüşüm sağlar. Bana göre, yeni sistem bu ihtiyaçlar­ı karşılayac­ak, parlamente­r rejimden çok daha etkin ve uzun vadeli bir perspektif sunacak, ülkenin ihtiyaç duyduğu “güçlü ve proaktif liderliği” de sağlayacak bir sistem. Yeni sistem ekonomide istikrarlı bir yönetime yol açacak. Hükümet krizleri ortaya çıkmayacağ­ı için koalisyon sorunu da olmayacak. Türkiye’nin orta gelir tuzağını aşıp, reel ekonomi odaklı bir kalkınma hikâyesini gerçekleşt­irmek için güçlü bir yönetişim ve koordinasy­on gerekiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye