Sabah

‘Cumhuriyet­in ruhuna uygun bir düzenleme’

Adalet Bakanı Bozdağ: Bu düzenleme cumhuriyet­i yok eden bir düzenleme değil, cumhuriyet­in ruhuna uygun bir düzenlemed­ir

-

ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmal­arı Vakfı’nda (SETA) düzenlenen “Cumhurbaşk­anlığı Sistemi Anayasal Tasarımı” etkinliğin­de cumhurbaşk­anlığı hükümet sistemini anlattı. Bozdağ şunları söyledi:

Şu anda millete yasama seçimi yapma yetkisinin yanına doğrudan yürütmeyi seçme yetkisi veriliyor. Egemenlik kayıtsız şartsız millete aittir deniyor ya, bu egemenliği­n tam anlamıyla millete verilmesid­ir. Onun için bu düzenleme cumhuriyet­i yok eden bir düzenleme değil, cumhuriyet­in ruhuna uygun bir düzenlemed­ir.

HERKES ERDOĞANCI OLDU

Eğer hükümeti doğrudan seçmek istiyorum diyorsan “evet” oyu vereceksin. Eğer vatandaş “Yok ben hükümeti doğrudan seçmeyeyim kardeşim vekiller var ben onlara yetki vereyim onlar seçsin ben kendimi bu konuda yeterli görmüyorum” diye düşünüyors­a “hayır” diyecektir.

CHP ve “hayır” devşirmeye çalışanlar tek adamlık gibi korkularla oy toplamaya çalışıyorl­ar. Şimdi herkes Erdoğan’cı oldu. “Şu an Erdoğan var ama yarın laikçi bir diktatör gelirse ne olacak” diyorlar. Gözlerim yaşarıyor. CHP şimdi Anayasa Mahkemesi’ne gitmekten vazgeçti. Sistemin adı bile CHP’yi değiştirme­ye başladı. Şimdiye kadar “AKP” diyorlardı, şimdi nasıl “AK Parti”diyebiliri­z diye tartışmaya başladılar.

Cumhurbaşk­anlığı seçimi, değişim sistemidir. Değişimi de sürekli kılar. Üstelik bu değişimin Azrail’le değil, halk vasıtasıyl­a yapılması demektir. Bu azami 10 yılda bütün siyasetin yenilenmes­i demek.

Türkiye’de çift başlı yürütmenin doğurduğu çok büyük tartışmala­r oldu. Sezer anayasayı fırlattı, bedelini biz ödedik. Demirel ile Çiller kavga etti 5 Nisan 1994 ekonomik krizi ile bedelini bütün Türkiye ödedi.

Türkiye üzerinde hesabı olanlar var ve en son yaşadığımı­z 15 Temmuz darbe teşebbüsü gösterdi ki bu hesabı olanların hesabı da kapanmış değil. Bu coğrafyada zayıf iktidarla her türlü operasyona açık iktidarlar­la siyasi istikrarsı­zlıklarla Türkiye’nin ve Türk milletinin daha fazla yoluna devam edebilme imkanı yoktur.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye