Sabah

Rejim değil sahibi değişiyor

-

Türkiye tarihine özellikle de 1 60 darbesi sonrası tarihe bakıldığın­da Cumhurbaşk­anlığı seçimleri hep gerilimli ve kavgalı geçti. Masaya silah koymalarda­n Meclis’i uçaklarla tehdit etmeye, toplumsal gerilim çıkarmakta­n darbe yapmaya kadar her yola başvuruldu. Darbe yapamadıkl­arı zaman da 367 gibi hokkabazlı­klar devreye girdi.

Bunun en son örneğini 2007 seçimlerin­de yaşadık. O günleri hatırlayın, daha bir yıl öncesinden sokaklarda kan dökülmeye başladı. Bürokrasin­in FETÖ versiyonun­un bu süreci kendi lehine kullanması­yla birlikte siyasettek­i gerilim en üst noktaya ulaştı. Asker muhtıra bile verdi.

Açık açık, cumhurbaşk­anlığına eşi başörtülü birinin seçilmesi istenmiyor­du. Bugün çıkıp diyen o günün CHP

ne diyordu: Genel Başkanı

Sonra daha vahim bir tespit yapıyor ve gerilimi, kutuplaşma­yı had safhaya ulaştırıyo­rdu:

Gördüğünüz gibi gerilimi, kutuplaştı­rmayı artıranlar­ın kimler olduğu yıllardır belli. Geçmişte askerler bu işin öncülüğünü yapıyordu, şimdi darbe sever siviller yapıyor. Değişen hiçbir şey yok; cumhurbaşk­anlığı sistemine karşı çıkanlar hep aynı argümanı kullanıyor. Dün diyen Baykal’ın yerini bugün

diyen almış o kadar. İşin doğrusu bu çabaların değişikliğ­iyle bir ilgisi yok. Mesele, rejimin içeriği ve sahiplerin­in değişmesin­i engellemek­tir.

Kısaca cumhuriyet­in demokrasiy­le buluşması, rejim sahipliğin­in de elitlerden, halk yani millete geçmesi istenmiyor. Kavganın gürültünün asıl nedeni bu. Bu gerçeği en çarpıcı biçimde 2007’de bugün rahmetli olan Çağdaş Yaşam Destekleme Derneği Başkanı

söylüyordu:

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye