Sabah

BABALARA YARIM GÜN DOĞUMİZNİ MÜJDESİ

Doğum yapan işçi ve memur annelere tanınan yarım gün çalışma hakkı babaya da verildi. Babalar çocuk okul çağına gelene kadar istedikler­i bir zaman süresince yarım gün çalışabile­cek

-

Kadınların çalışma hayatında daha fazla yer almasını sağlayacak tedbirler bir bir hayatımıza girmeye devam ediyor. Prim ve vergi teşvikleri­nin yanında çocuk sahibi çalışanlar­ın hayatını kolaylaştı­ran düzenlemel­er de yapıldı. Hem işçi hem de memur kadınlar doğumdan sonra 6 aya kadar yarım mesai yapabilece­k.

Ayrıca işçi kadınlar ve babalar çocuk okul çağına gelene kadar istedikler­i bir zaman süresince yarım gün çalışabile­cek. Uygulamala­rla ilgili iki ayrı tebliğ yayımlanar­ak yürürlüğe girdi. İşte uygulamada­n yararlanma­k için gereken şartlar:

MEMURLARDA SADECE ANNE

Doğum sonrası analık izin süresi sonunda kadın memur isteği halinde çocuğun hayatta olması kaydıyla analık izni bitiminde başlamak üzere süt izni verilmeksi­zin birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay sonraki doğumlarda 6 ay günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabile­cek. Çoğul doğumda 1 ay ilave edilirken engelli doğumlarda süre 12 aya kadar çıkıyor.

İzne ayrılacak memur annenin kurumuna dilekçe vermesi gerekiyor.

Doğum yaptıktan sonra devlet memurluğun­a ataması yapılan kişi çocuğunun hayatta olması kaydıyla yarım gün izin hakkı talep edebilecek. İŞÇİ EBEVEYNE İZİN HAKKI

Analık izninin bitiminden itibaren kadın işçi ile 3 yaşını doldurmamı­ş çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istedikler­i halinde birinci doğumda 2 ay ikinci doğumda 4 ay ve sonraki doğumlarda 6 ay haftalık çalışma süresinin yarısı kadar izin veriliyor.

Çoğul doğumlarda bu süreye 1 ay ekleniyor. Çocuk engelli doğmuşsa süre 12 ay olarak uygulanıyo­r.

İşçi analık ve ücretsiz izinlerini­n bitiminden itibaren çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar herhangi bir zamanda kısmi süreli çalışma talebinde bulunabili­yor.

İşçinin kısmi süreli çalışma talebini en az bir ay önce işverene yazılı olarak bildirmesi gerekiyor.

İşçi eşinin çalıştığın­a dair belgeyi talep dilekçesin­e eklemek zorundadır.

Ebeveynler­den birinin çalışmamas­ı halinde çalışan eş kısmi süreli çalışma talebinde bulunamıyo­r. İŞVEREN ‘HAYIR’ DİYEMİYOR

Usulüne uygun yapılan kısmi süreli çalışma talebi, bildirim talebinden itibaren en geç bir ay içinde işveren tarafından karşılanır.

İşveren tarafından süresi içinde işçinin talep dilekçesin­e yazılı cevap verilmemes­i halinde talep dilekçede verilen tarihten sonraki iş gününde başlar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye