Sabah

Herkes rahatsız

-

Temmuz’un üzerinden bir yıl bile geçmeden, darbe kışkırtıcı­sı bir haber yayımlamak aklı zorlayan bir iştir.

Bir gazetenin yayınladığ­ı özel haberi ile ülkenin gündemini değiştirme­si ve kamuoyunda konuşulmas­ı tabii ki hoş bir şeydir. Ama bu özel haber asılsızsa ya da birilerini­n kötü emellerine hizmet ediyorsa, ortaya hiç de hoş olmayan bir durum çıkar. Gazetecili­k okullarınd­a öğretilen temel derslerden birinde de “Hiçbir haber bir gazeteciye gökten inmez, bir haberi mutlaka birileri gazeteciye verir

disine o haberin bilir¨ denilir.

Eğer bir ülkenin geçmişinde belirli gazete haberlerin­den ve manşetleri­nden sonra askeri darbeler gelmişse, bu tür haberleri kullanırke­n çok dikkatli davranmak şarttır... Ayrıca 15 Temmuz darbe teşebbüsün­ün üzerinden daha bir yıl bile geçmemişke­n, darbe kışkırtıcı­sı olarak algılanaca­k bir haberi yayınlamak gerçekten aklı zorlayan bir davranıştı­r.

Sonuçta Hürriyet’in “Karargâh

başlıklı haberinin tahmin edilen tepkilere neden olmaması imkânsızdı. Bu tepkiler o boyutlara ulaştı ki, ülkenin Cumhurbaşk­anı ve Genelkurma­yı bile olayı yorumlamak gereğini hissettile­r.

Mesela Cumhurbaşk­anı Erdoğan dün Pakistan’a gitmeden önce havaalanın­da özetle şöyle dedi:

“- Burada atılan başlık bir terbiyesiz­liktir, seviyesizl­iktir. Böyle bir başlığı atmaya bu gazetenin ne yönetimi, ne patronaj kadrosu muktedir değildir, olamaz. Bu işin hukuki süreci neyse şu anda bazı adımlar atılmış vaziyette. Bizler bunun takipçisi olacağız. Devleti kendi içinde birbirine düşürmeye kimsenin hak ve yetkisi yoktur. Bunların bu eski alışkanlık­ları.”

“- Öbür tarafta kalkıp işi daha da ileri götürüp

gibi ifadelerle ayrıca terbiyesiz­lik yapıyorsun­uz. Bir Genelkurma­y Başkanı’nın Cumhurbaşk­anı ve Başbakan ile uluslarara­sı bir toplantıya gitmesinde­n daha doğal ne olabilir... Kusura bakmasınla­r artık böyle bir şey yok. Bizi kendi içimizde kim birbirimiz­e düşürmeye çalışıyors­a bunun bedelini ağır ödeyecekti­r.”

başlıklı habere Silahlı Kuvvetler’den yapılan açıklamada da şöyle denildi:

 ??  ?? MHKPHW BARLAS BAŞYAZI
MHKPHW BARLAS BAŞYAZI
 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye