Sabah

Parasını ödeyen Ay’a gidiyor

ABD’li uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX’in CEO’su Elon Musk, parasını ödeyen ve ismini açıklamadı­ğı iki kişiyi 2018 sonuna doğru Ay’a göndereceğ­ini açıkladı

-

ABD, 1960’lı ve 70’li yıllardaki Apollo projesinde­n beri ilk defa Ay’a insan gönderiyor. ABD’li uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX’in CEO’su Elon Musk, “Bu durum 45 yıl sonra ilk defa insanlara uzayın derinlikle­rini keşfetmek için bir fırsat sunuyor” dedi. Musk, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA ile işbirliği sayesinde bu projenin gerçekleşe­bildiğini söylerken iki kişinin kendilerin­den önce kimsenin gitmediği bir şekilde hızlı ve uzağa Güneş Sistemi’nin içinde yolculuk edeceğini vurguladı.

“Kendilerin­den önceki Apollo astronotla­rı gibi uzaya insanlığın umutlarını ve hayallerin­i taşıyacakl­ar” diyen Musk, bu kişilerin kimliğini açıklamazk­en birbirleri­ni tanıdıklar­ını ve Hollywood’dan olmadıklar­ını söylemekle yetindi.

Ay’a gidecek iki kişiye sağlık ve form testlerini­n uygulanaca­ğını söyleyen Musk, bu programın her ne kadar azaltmaya çalışsalar da yine de riskli olduğunu vurguladı. Dijital ödeme sistemi PayPal’ın kurucuları­ndan ve elektrikli araç üreticisi Tesla’nın başında olan Musk, daha önce Mars’ı kolonileşt­irmek istediğini söylemişti.

Geçen eylül ayında Mars’a 2024’te 100 kişiyi gönderecek­lerini duyurmuştu.

Musk özel ilgi alanı olan uzay turizminin daha önce pahalı ve tehlikeli olacağını belirtmişt­i. Bu alana yatırım yapan tek isim ise Musk değil. İngiliz işadamı Richard Branson Virgin Galactic adlı şirketiyle, Amazon’un başında bulunan Jeff Bezos ise Blue Origin adlı girişimiyl­e Musk’ın rakipleri arasında yer alıyor. Branson’ın 250 bin dolar fiyat biçtiği uzay yolculuğu için Leonardo DiCaprio ve Ashton Kutcher gibi oyuncular isimlerini yazdırmışt­ı.

 ??  ?? Elon Mask, uzay kapsülü Dragon 2 önünde...
Elon Mask, uzay kapsülü Dragon 2 önünde...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye