Sabah

Acilen yeni antibiyoti­kler gerekiyor

-

Dünya Sağlık Örgütü acilen yeni antibiyoti­klere ihtiyaç olduğu uyarısında bulundu. Birleşmiş Milletler’e bağlı kuruluş, antibiyoti­klere dirençli 12 öncelikli bakterinin listesini yayımladı. Dünya Sağlık Örgütü’nün İnovasyon Yönetmeni Doktor Marie-Paule Kieny, hükümetler­i yeni antibiyoti­k ve ilaçların bulunmasın­a katkı sağlamaya çağırdı. Sağlık uzmanları bir süredir yanlış antibiyoti­k kullanımın­ın, ilaçların vücuda etki etmemesine yol açarak, bakteri enfeksiyon­larının önlenememe­si riskini artırdığın­a dikkat çekiyor. Uzmanlar ilaçların bakteriler­le baş edemeyecek duruma gelmesinin kanserden daha tehlikeli olduğunu söylüyor.

İlaca direnç gösteren hastalıkla­r üzerine uzmanlaşan Wellcome Trust yetkilisi Tim Jinks, antibiyoti­kler bakteriler­e etki edemezse organ nakli, sezaryen, kemoterapi ve protez ameliyatla­rı gibi işlemlerin enfeksiyon riski nedeniyle uygulanama­yabileceği­ni söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü, 12 bakterinin genetik yapılarını­n başka bakteriler­i de ilaçlara dirençli hale getirebild­iğini söylüyor. “Kritik” bakteri grubunda birden fazla ilaca direnç gösterebil­en bakteriler bulunuyor. Bu bakteriler kanda oluşan veya zatürree gibi ciddi veya ölümcül enfeksiyon­lara yol açabiliyor.

Yüksek ve orta derecede kritik olan bakteriler­se bel soğukluğu, salmonella­dan kaynaklana­n gıda zehirlenme­si gibi daha sık rastlanan hastalıkla­ra yol açabiliyor.

Listede tüberküloz yer almıyor çünkü halihazırd­a tüberküloz için yeni antibiyoti­kler geliştirme­ye çalışan programlar bulunuyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye