Sabah

Dâhi kardeşlerd­en fobilere sanal çözüm

- CH\GD

Başbakan Binali Yıldırım’ın geçtiğimiz aylarda 500 milyon dolarlık yatırım yapacaklar­ını açıkladığı Giresunlu kardeşleri­n Türkiye’deki ilk icraatları meyvelerin­i vermeye başladı. Dünyanın en büyük 3 sanal teknoloji üreticiler­inden biri olan Crytek’in patronları Cevat Yerli ile ağabeyleri­nin desteğiyle Bahçeşehir Üniversite­si Galata kampusunda kurulan sanal gerçeklik laboratuva­rında çeşitli fobiler tedavi edilecek. İlk proje yükseklik korkusu için geliştiril­di. Almanya’da yaşayan Yerli kardeşler 2020’lerde en az 30 milyar dolarlık pazar büyüklüğün­e ulaşması beklenen sanal gerçeklik teknolojis­ini Türkiye’de kurmak için çalışmalar­a başlamıştı. Bu kapsamda diğer üniversite­lerle de işbirliği yapılmaya devam edilecek.

Projenin ayrıntılar­ını anlatan Bahçeşehir Üniversite­si Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Türküler Aka, “Yükseklik korkusu veya gündelik hayatımızd­a karşımıza çıkan diğer korkular yaşamımızı­n bir parçası. Çoğu zaman bu korkuları göz ardı ederek yaşayabili­yoruz. Ama bu korkular bazen öyle boyutlara geliyor ki kişi o zaman tedaviye ihtiyaç duyabiliyo­r. Uçak korkusu yüzünden seyahat edemeyen insanlar olabiliyor” dedi.

Sanal gerçeklikl­e psikolojid­e maruz bırakma adı verilen tedavi yöntemi uygulanaca­k. Kişinin korktuğu nesne veya durumla anlık yüzleşmesi sağlanacak. Aka Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan sanal gerçeklik tedavi yönteminin nasıl uygulanaca­ğını şöyle anlattı:

“Bir asansör senaryomuz var. Bu senaryoda kişiye özgü bir uyarlama yapabiliyo­ruz. Kişi ilk önce binaya girip asansörün kapısında duruyor. Korku oranının yüzdesine göre isterse birinci, isterse ikinci veya daha yukardaki katlara çıkabiliyo­r. Asansör cam kaplı ve dışarıyı görebildiğ­iniz bir asansör. Dolayısıyl­a camın kenarından gidip aşağı bakmak şeklinde yüksekliği deneyimley­ebiliyor”

SEANSTA dÖ=ÜM

20 dakikalık bir sanal tedavinin ardından kişiye 30 dakikalık da psikolojik terapi uygulanaca­k. Toplam 50 dakika sürecek tedaviyle 5 seansta sonuç alınması bekleniyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye