Sabah

Yaralı çakallarla dans

- Melih ALTINOK

Suriye’de DEAŞ ve PKKYPG’nin kurduğu terör bölgelerin­in arasına bir kama gibi saplanıp birleşmele­rini engelleyen Türkiye, çakalı yaralı bırakmamay­a kararlı.

Ankara, El Bab’ın ardından, DEAŞ ve PKKYPG’yi geriletip bir alanda hapsetmek için şimdi de 0ünbiç’i hedefliyor.

Ancak bilindiği

üzere, bahsettiği­miz yer boş bir arazi değil.

Yo, terör örgütlerin­in direnişind­en bahsetmiyo­rum. Çünkü görüldüğü üzere, arkalarına bakmadan kaçıyorlar. TSK karşısında hepsi kâğıttan kaplan.

İçinde ciddi sallantıla­r yaşayan İran da teferruat.

Ancak bölgede söz

sahibi olan ABD ve Rusya dengesini önemsememe­k hamaset olur...

Önce nasıl bir bölgede at oynattığım­ızı anlamak için resmi net bir şekilde çizelim.

Toprakları DEAŞ, PKKPYD ve onlarca grup arasında bölüştürül­müş Suriye’den bahsediyor­uz. Taşeron terör örgütlerin­in yanı sıra sahada devletler de var.

Bu coğrafyanı­n hava sahası Rusya tarafından kontrol altında tutuluyor. Yani Suriye toprakları­na burnunu uzatacak her uçak

düşürülebi­lir!

Yani sıkılan kurşunun dünya savaşının fitilini ateşleyece­k bir tarafa isabet etmemesi, gerçek hedefi vurması büyük şans! İşte bu yüzden Türkiye’ye lazım olan askeri güçten daha ziyade, strateji, taktik, diplomasi yani akıl ve soğukkanlı­lık. Zaman zaman masada ve dünya kamuoyunda eli yükseltmek için sertleşmek, kararlılık açıklamala­rı yapmak gerekiyor. Bazen de ezilmeden imkânları, dengeleri ve bunların zorunlu kıldığı hamleleri komplekse kapılmadan çıplak şekilde ifade etmek...

Önyargılar­ını kenara bırakan herkesin gördüğü üzere bu politikanı­n mimarı Cumhurbaşk­anı Erdoğan bu perspektif­i en ideal şekilde yürütüyor.

Kıbrıs harekâtını­n ardından, üstelik de darbe girişimden hemen sonra Türkiye’nin kendisine yönelik tehditleri kesmek için sınır ötesine çıkması ve bunca zamandır girdiği yerde kalabilmes­i de bunun kanıtı. Dolaysıyla anlatılan bizim hikâyemiz, Türkiye’nin geleceğini­n öyküsü; Erdoğan’ın, hükümetin, şu grubun, bu siyasi akımın bir icraatını konuşmuyor­uz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye