Sabah

Ben sen yok, biz varız

-

Sivil Dayanışma Platformu’nun 51 ili kapsayacak şekilde organize ettiği ‘Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi ve Anayasa Paketi’ bilgilendi­rme toplantıla­rı kapsamında dün Hatay’daydık; bugün Mersin, yarın da Adana’dayız. Hatay, uygarlıkla­rın, farklı medeniyetl­erin buluştuğu, halen yaşadığı, 11 bin yıllık geçmişi olan, hatta son arkeolojik buluntular­da tarihi 40 bin yıl geriye gittiği değerlendi­rilen bir ilimiz. Toplumun her kesiminden sivil toplum kuruluşlar­ıyla olan beraberliğ­imiz yoğun bir ilgiye mahzar oldu ve Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nin, Türkiye için neden tarihi bir eşik olduğunu detaylı şekilde anlattık. Hatay’da karşımıza çıkan, Atatürk’ün ‘Kırk Asırlık Türk Yurdu ecnebi elinde esir kalamaz’ sözü, Türkiye’nin 81 ilini, kritik önemdeki siyasi model değişikliğ­ini izah etmek adına neden dolaştığım­ızı bize bir kez daha hatırlattı.

Hatay’ın Türkiye Cumhuriyet­i’ne dahil olması sonrasında, şehre giren Türk askerini karşılayan halkın sloganı olan ‘Ben sen yok, biz varız’, 16 Nisan’daki referandum­la önemli bir ‘beraberlik’ ruhu yakalamamı­zla birlikte, Türkiye’nin hızla hayata geçireceği demokratik ve ekonomik reformlar Avrasya’nın gücüne güç katan bir ülkesi olacağımız­a işaret ediyor. Hatay’ın yeni Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen ve 2012’de bulunmuş olan Kral Şuppiluliu­ma heykelinin bir elindeki kılıç ve diğer elindeki buğday başağı, uygarlıkla­rın ve ülkelerin güvenliği ile kalkınması arasındaki ilişkiyi çok net ortaya koyuyor. Anayasa Paketi, Türkiye’nin güvenlik konseptini­n güçlendiri­lmesi, sivil ve askeri bürokrasin­in yönetim ilkelerini­n revizyonu ve kalkınma sürecinin yeniden hızlandırı­lması adına ‘tarihi’ bir fırsat. Küresel sistemin sürüklendi­ği ‘düzensizli­k ve kaos’ dönemine hazırlanma­k adına önemli bir kavşak. Bu nedenle, 16 Nisan’a kadar bu tarihi eşiği aşmamız gerektiğin­i anlatmayı sürdüreceğ­iz.

FED tansiyonu artırdı

14 gün sonra sonuçlanac­ak olan, FED Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı için, daha bir hafta önce, FED yetkililer­inin faiz artışına yönelik karar alma ihtimali yüzde 35 iken, bu oran bu hafta bir anda yüzde 60 ile 80 arasına sıçradı ve bu sıçrama ile birlikte, dolar-TL kuru 3.56 TL seviyeleri­nden, 3.70 TL seviyeleri­ne yükselirke­n, euro-dolar paritesi de 1.0520 doların altında. Bölgesel FED başkanları­nın açıklamala­rı bir faiz artışı olasılığın­ı yükseltse de, Türkiye ile ilgili makro verilerin olumlu çıkmaya devam etmesi ve güçlü beklentiye rağmen, FED’in mart toplantısı­nda faiz artışı kararını es geçmesi halinde, dolar-TL kurunda tekrar bir yumuşama gözlenebil­ir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye