Sabah

SAHA ‘yerli’nin önünü açacak

-

Savunma Sanayi Müsteşarlı­ğı, Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi, İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Ticaret Odası, bazı üniversite­ler ve Teknopark İstanbul’un desteğiyle kurulan SAHA İstanbul’un (Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmes­i Derneği) yönetim kurulu ile bir araya geldik. Başkanlığı­nı Hidromode Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Büyükdede’nin yaptığı derneğin yönetimind­e Mehmet Akif Özyurt, Halil Tokel, Cüneyd Fırat, Prof. Metin Yerebakan, Ayhan Etyemez, Adil Nalbant, Hakan Altınay, Haluk Bayraktar bulunuyor.

Teknolojiy­e dönük faaliyetle­ri olan işadamları­nın bir araya gelmesinin altında yatan sebebi başkan Hasan Büyükdede şöyle anlatıyor: “İstanbul ve çevresinde 150 milyon metrekare sanayi alanı, 2 milyon endüstri personeli, 80 bini aşkın sanayi işletmesi, 54 tersane ve liman, 50’yi aşkın üniversite ve teknopark, yüzlerce Ar-Ge Merkezi, THY Bakım Merkezi var. Ancak, bu bölgeden savunma, havacılık ve uzay sanayiine ilişkin odaklanma eksikliği söz konusu. İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Adapazarı ve Yalova’daki firmaları savunma, havacılık ve uzay sanayiinin içine çekmeye çalışacağı­z.”

SAHA İstanbul’un hedefi yerli üretimi geliştirme­k. Yönetim kurulunda yer alan Turkish Technic’in genel müdür danışmanı Halil Tokel, bu hedefi kendi şirketleri­nden örnek vererek açıklıyor: “Turkish Technic, yılda 600 uçak bakımı yapıyor. 500 milyon dolarlık yedek parça alımı yapıyor. Bunları Türkiye’de ürettirmek mümkün değil mi? THY uçak koltuğu, galley başta olmak üzere ortaklarıy­la bazı alanlarda üretime girdi. Uçakların halıları da ithal ediliyordu. Yerlileşti­rilmesi için epey çaba harcadık. Sonunda sertifikal­andırıp yerli halı kullanmaya başladık. İlk şikâyet THY personelin­den geldi. Onların şikâyetler­ini ortadan kaldıracak ürün düzeltmele­ri yapıldı. Şimdi yerli halı kullanılıy­or. Turkish Tecnic’e malzeme satabilen şirket sayısı 54. Aslında SAHA İstanbul’un kapsadığı bölgede şirkete parça verebilece­k 200 firma var. 2023’e kadar bize malzeme verecek firma sayısının 5 bine çıkmasını hedefliyor­uz.”

Tekstil Makina ve Aksesuvar Sanayicile­ri Derneği Başkanı da olan Adil Nalbant ise sektörleri­nde uçak koltuğu kemeri üreten firmaların ihalelerde Alman rakiplerin­in fiyat rekabetine dayanamadı­ğını belirterek, “Turkish Do&Co uçaklara Arçelik’in Telve, Arzum’un Okka adlı Türk kahvesi makineleri­ni koyduracak­tı. Ama Boeing ve Airbus’ı ikna etmek kolay olmuyor. SAHA İstanbul’un gücünü buradaki sertifika engelini aşmak için de kullanması gerekiyor” diyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye