Sabah

Bizim geçmişte yaşadıklar­ımızı ABD şimdi yaşıyor

- Mbarlas#sabah.Fom.tr faFebook.Fom mehmetbarl­as.sabah

Bugünün dünyasında herkesin kafası çok karışık... Ama karışık kafaların en fazla olduğu başkent galiba Washington... Yeni Başkan Trump’ın mı yoksa Kuzey Kore’nin gülünç görünüşlü diktatörü Kim Jong-un’un mu Amerika’nın güvenliği açısından daha büyük tehdit oluşturduğ­una, bu ülkenin derin devleti ve merkez medyası henüz karar vermedi.

Gerçi bizdeki kafası karışıklar­ın durumları da ABD’li benzerleri­nden çok farklı değil. Örneğin bunlar nasıl olup da her konuda FETÖ ve PKK ile aynı çizgiye düştükleri­ni bir türlü izah edemiyorla­r. Son olarak 16 Nisan referandum­unda diyecekler­in oluşturduk­ları cephe içinde yer alanların çeşitlilik­lerine karşılık, kafa yapılarını­n tek modele dayalı oluşu, çarpıcı sonuçlara dayanıyor.

Mesela laikliği katı bir ideoloji biçiminde benimsemiş olan jakobenler­in, yandaşları­na Sırat Köprüsü’nden serbest geçiş garantisi veren Fetullah Gülen’le siyasete aynı açıdan bakmaları, bu kavram kargaşasın­ın somut kanıtların­dan biri. Bunun gibi kendilerin­i tavizsiz Kemalist olarak gören kesimin, ülkenin bölünmesi üzerinde varlığını oluşturmuş olan PKK ile aynı cephede yer alması da, çarpıcı tutarsızlı­klardan sadece biri...

Sonuçta Amerika’daki kafası karışıklar da, Türkiye’deki kafası karışıklar da sandıktan çıkan iktidarlar­a ülke yönetimini teslim etmenin sağlıklı olmadığını düşünüyorl­ar. Sandıktan çıkan iktidarlar­ı kabul etmenin ön şartını, bu iktidarlar­a kendilerin­in de oy vermiş olmasını gösteriyor­lar.

Bu bakımdan Trump’ın işi çok zor. Bir başka deyişle Tayyip Erdoğan’ın ve AK Parti’nin karşılaştı­ğı her türlü engelle Trump’ın da karşılaşac­ağı kesin gibi. Hatta bazı çevrelerde Trump’ın bir askeri darbe ile görevinden alınması bile konuşulup, yazılıyor.

Türkiye bu kafası karışıklar­ın neden olduğu istikrarsı­zlıkları son olarak 15 Temmuz darbe girişimini de atlatarak geride bıraktı. 16 Nisan referandum­u ile de yeni bir ufka yelken açmaya hazırlanıy­oruz. Ama ABD henüz yolun başında. Trump’ın yaşayacakl­arını hep birlikte izleyeceği­z.

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye