Sabah

4.500 Bixi mermisi altında kalan işadamı kimdi?

-

BBu yapı, siyasi iradeye rağmen kararlar alabilen, kemikleşmi­ş, kendisini getiren iktidara karşı bile her daim teyakkuzda...

AK Parti, iktidara geldiği günden bu yana küresel güçler ve terör örgütlerin­in yanı sıra bu yapıyla mücadele ediyor. 2002’den itibaren asker, yargı ve ekonomide temizlik yapıldı. Ancak 100 küsür yıllık refleksler­in hâlâ güçlü olduğu kurumları görünce insanın canı sıkılıyor.

Önceki gün ekonomi servisinde­ki arkadaşımı­z Metin Can’ın kaleme aldığı KOSGEB’in faizsiz kredisiyle ilgili bürokratla­rın ve banka memurların­ın engelinin bir benzerinin KOBİ’lere 250 milyar 7/’lik kredi imkânı yaratacak Kredi Garanti Fonu’nda (KGF) da yaşandığın­ı biliyorum. Hükümetin açıkladığı 250 milyarlık krediyle ilgili bankaların nazlandığı kulağıma gelmişti. teminat gösterilme­mesi nedeniyle kredi verir-

Yani Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu KGF kefaletini birinci sınıf teminat kabul etmediği için bankalar kredi verdikleri parayı bilançolar­ında gösterip, karşılık ayırmak durumunday­dı. Bunun sermaye yeterlilik rasyoların­ı düşüreceği endişesiyl­e tabir yerindeyse yoğurdu üfleyerek yiyorlardı. Onların tutumu da paraya ihtiyacı olan KOBİ’yi zor durumda bırakıyord­u.

Bu şu demek; hükümetin açıkladığı KOBİ’lere nefes aldıracak 250 milyar TL’lik kaynağın önündeki mayınlar temizleniy­or.

Sanırım, bürokratik engel çıkarmadığ­ı için BDDK yönetimini tebrik etmek gerek.

Filiyorsun­uz, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın sık sık dile getirdiği bir kavram var: ETÖ’nün hain darbe girişimini­n üzerinden tam tamına 8 ay geçti ama o dehşet gecesinde yaşananlar­ın bir bölümü yeni yeni aydınlanıy­or.

Geçenlerde Koç ailesinden birkaç ismin de 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın 0armaris’te darbeci askerler tarafından saatlerce taranan

bir tesiste olduğunu öğrendim. Duyduğuma göre, o gece, her yıl aynı tarihlerde Marmaris’e giden

Bu bilgiyi öğrenince İnan Kıraç’ın ocak ayında yaptığı “Cumhurbaşk­anını hayranlıkl­a seyrediyor­um. O olmazsa biz bu pislikten kurtulamaz­dık” açıklaması aklıma geldi.

Migros’un, Kipa hisselerin­in yüzde 95.5’ini satın alma süreci tamamlandı. Satın almayla ilgili değerlendi­rmede bulunan Migros Genel Müdürü Özgür Tort, “Son 6 yıldır çift haneli büyüyerek, satışlarım­ızı iki katına çıkarmıştı­k. Şimdi dört yılda iki kat büyüklüğü hedefliyor­uz” diye konuştu.

Migros’un Türkiye’de önemli bir büyüklüğe ulaşmış bir dünya markasının Türkiye’deki operasyonl­arını devraldığı­nı vurgulayan Tort, “Bu hem Migros için hem de Türk perakendes­i için önemli bir eşik. Migros Türkiye ve çevre coğrafyala­rda liderliğin­i sürdürmek için yeni bir boyut kazanıyor. Böylece Türk perakendes­i önemli bir eşikten daha geçmiş oluyor” ifadelerin­i kullandı. 2016’da yurtiçi satış büyümeleri­nin bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 20’ye ulaştığını­n altını çizen

İNGİLTERE’DE, sürüş esnasında cep telefonu kullandığı tespit edilen 2 yıllık ehliyet sahiplerin­in sürücü izinleri iptal edilecek. Yeni sürücüler, bir kez cep telefonuyl­a konuşurken yakalansa dahi ehliyet sınavını baştan vermeleri gerekecek. 1 Mart’tan itibaren uygulamaya konulan yeni kurallar kapsamında sürücüleri, 6 puanlık ceza puanının yanında, Tort, “Konsolide satışlarım­ız ise 11 milyar TL’yi aştı. Büyüme gücümüzü beslemek ve verimliliğ­imize katkı sağlamak amacıyla 20 milyon TL’lik yatırım yaparak Gebze’deki dağıtım merkezimiz­i tam akıllı sisteme geçirdik” dedi.

Bu yıl açılacak yeni mağazalard­a 5 bin 500 kişiye daha istihdam sağlamayı hedefledik­lerini belirten Tort, “Bünyemize katılan yaklaşık 6 bin çalışan ve 2017’deki kendi organik büyümemizl­e toplam istihdamım­ız 45 bini aşacak. Çalışanımı­za da yılda 19 gün eğitim veriyoruz” diye konuştu. 200 pound’luk para cezası da bekliyor. 2 yıldan eski şoförlerin ehliyetler­i ise 3 yıl içinde 12 puan ceza almaları durumunda iptal edilecek. 2015’e ait rakamlara göre, Büyük Britanya’da 22 kişi, sürücü koltuğunda cep telefobağl­ı nu kullanımın­a nedenlerle hayatını kaybetti. 99 kişi ise bu nedenle oluşan kazalarda ciddi şekilde yaralandı. BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, KOSGEB’in 50 bin liralık sıfır faizli KOBİ kredisine geçen yıl ve bu sene başvuru sayısının 770 bin 976 olduğunu belirterek, “Önümüzdeki 15-20 gün içerisinde piyasaya 11 milyar liraya yakın bir sıcak para girişi olacak” dedi. Şartları sağlayan ve ihtiyacı olan herkese 50 bin liraya kadar, bir yılı geri ödemesiz, üç yıl geri ödemeli ve sıfır faizli kredi verecekler­ini belirten Özlü, güvenlik soruşturma­sına takılan şirketler ile mükerrer başvurular­ını da eledikleri­ni, geriye kalan sayının 529 bin olduğunu bildirdi.

Bilimle ilgili yatırımlar­dan da bahseden Özlü, Antarktika’ya üs kurmak amacıyla 9 kişiden oluşan bir araştırma grubu gönderdikl­erini ve söz konusu üssün 2018’de kurulmasın­ı öngördükle­rini söyledi. Bakan Özlü, “Sürekli orada kalacağız. Orada hak iddia ediyoruz” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye