Sabah

Savcılar FBI ’dan ‘geçmişini’ istedi

-

Ankara Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından Rus makamları ile ortak yürütülen soruşturma kapsamında katil polis Mevlüt Mert Altıntaş'ın ev arkadaşı Serdar Özkan'a ait olduğu öğrenilen Apple marka bilgisayar­da inceleme yapıldı. Altıntaş'ın suikasttan on gün önce yani 9 Aralık 2016'dan itibaren sosyal medyadan Rusya'nın Ankara büyükelçis­i Andrey Karlov ile ilgili araştırma yapmaya başladığı anlaşıldı. Google üzerinden bazı anahtar kelimeler ile yapılan aramalar tutanak altına alındı. Katilin Rus Kültür Merkezi'ni de aradığı belirlendi. Altıntaş'ın aynı bilgisayar­dan ve iPhone 4S marka cep telefonund­an Gmail adresli mailine girdiği belirlendi. Katilin saldırıdan hemen önce Gmail adresindek­i mesajları sildiği Twitter ve Facebook hesabını kapattığı ortaya çıktı. Telefonun ise şifreli olduğu öğrenildi.

Başsavcılı­ğın tespitleri­ne göre, Altıntaş'ın Gmail hesabına gelen iki mesaj dikkat çekiciydi. Bir mesajın giriş bölümünde ‘Bunu Allah rızası için yapmalısın' denildiği öğrenildi. Katilin ‘mrtltnts@gmail.com' adresini kullandığı öğrenildi. Aynı zamanda katilin @sosyalmusl­uman adresli Twitter ve ‘Halid Yasin' adresli Facebook hesabını kullandığı anlaşıldı. Soruşturma kapsamında ayrıca katilin 15 ve 29 Kasım 2016 tarihlerin­de attığı iki FaceTime SMS mesajı mercek altına alındı. Başsavcılı­k katilin Keçiören'deki evinde ele geçirilen Apple marka bilgisayar­ın detayların­a ulaşabilme­k ve katilin en son kullandığı iPhone 4S telefonun şifresinin açılması için Apple şirketinin İstanbul Şişli'deki Türkiye temsilcili­ğine yazı yazdı. Altıntaş'ın telefonun şifresinin açılmasını­n önemli olduğu, içerisinde­ki bilgilerin önem arz ettiği belirtildi.

Ankara Başsavcılı­ğı'nda gerek bilgisayar­ın detaylı incelenmes­i gerekse de Gmail, Twitter ve Facebook adreslerin­in geriye dönük incelenebi­lmesi için ABD Adalet Bakanlığı Federal Soruşturma Bürosu Hukuk Ataşesi Micheal Hickok ile toplantı yaptı. Ankara Başsavcılı­ğı'nda 22 Şubat'ta gerçekleşt­irilen görüşmeye Başsavcı Vekili Necip Cem İşçimen ve soruşturma Savcısı Adem Akıncı katıldı. Savcılar, söz konusu bilgilerin soruşturma­nın seyri açısından önemli olduğu belirterek Hickok'tan yardım sözü alındı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye