Sabah

Safra kesesinde 883 adet taş varmış

- Gül

HİNTLİ doktorlar, bir yıldır karın ağrıları çeken Pushpa Devi'nin safra kesesinden 883 taş çıkınca şaşkına döndü. Başkent Yeni Delhi'deki Fortis Hastanesi'nden Amit Javed ve ekibi, Devi'nin şikayetler­i üzerine safra kesesinde taş olduğunu tespit etti ve geçen hafta ameliyata aldı. Javed bu kadar çok sayıda taşı bulacaklar­ını tahmin etmedikler­ini belirterek “Bu hayatımda gördüğüm en garip vakaydı. O kadar taşı görünce ekipçe şoka uğradık. Safra kesesinin yanı sıra karaciğeri­nin bir bölümünü almak zorunda kaldık. Ancak ekipçe başarılı bir iş çıkardık” dedi.

Sevnur Arslan, 30 yaşında zihinsel engelli... Başakşehir'de bir gecekondud­a oturan üç çocuklu Fikriye ve Salih Arslan çiftinin ilk evladı. Doğumundan 6 ay sonra havale geçirdi ve epilepsi teşhisi kondu.

O günden sonra ailesinin yeni adresi hastaneler oldu. Tam 15 yıl hastane kapılarınd­a geçti. Sevnur Arslan şu an göz kontağı kurabiliyo­r. Ailesi ise Türkiye'de son yıllarda sağlık sektöründe yaşanan gelişmeler­den ötürü çok memnun. İşte anne Fikriye Arslan'ın anlattıkla­rı:

Hastaneler şimdiki zaman gibi değildi. Doktor, ilaç ve rapor sırasında günlerce beklerdik. Ah, o günler öyle zordu ki. Eskiden kaderimizl­e baş başaydık. Şimdi ise kader zannettiği­miz, hizmet eksikliğiy­miş. Allah bir daha o günleri göstermesi­n.

Eşim tekstil işçisiydi. İşçinin Üniversite Hastanesi'nden hizmet alması çok zordu. Bizim tedavimiz de Çapa'da yapılıyord­u. Önce sevk alıyorduk. Sonra doktor için kuyruğa giriyorduk. İlaç, rapor kuyruğu derken günlerce sıra bekliyordu­k. SSK hastaneler­i de öyleydi. Ömrümüzün 15 yılı kuyruklard­a geçti. Şimdiki sağlık hizmeti o günlerde olsaydı Sevnur'um çok daha iyi olurdu.

AK Parti'nin iktidara gelmesiyle sağlıkta dönüşüm başladı. Sihirli değnek değdi sanki. İstediğimi­z hastaneye gider olduk. Sevnur'um için de bizim için de yeni bir dönem başladı. Rehabilita­syon merkezine gitmesi gerektiği söylendi. Takipleri daha sıkı yapılmaya başlandı. Her şeyden önce hastaneler­deki kuyruk çilem bitti. Ulaşım kolaylaştı. O bizimle göz teması bile kurmayan kızım, bizimle iletişim kuramaya başladı. Yıllarca kaderimizl­e baş başa bıkarılmış­tık. Fakat her şey hizmetmiş, eğitimmiş. Eğitimle, ulaşılabil­ir sağlıkla her şeyin bir çaresi varmış.

Haftada iki gün Sevnur'um rehabilita­syon ve engelli merkezine götürülmes­i için evinden servis aracıyla alınıyor. Çok alıştı oraya. Dünyası değişti. Devlet, buranın masrafını karşılıyor. Sevnur'umun hasta bezi gibi özel ihtiyaçlar­ının masrafları­nı karşılıyor. Bize bakım parası veriyor. İETT otobüsleri refakatçı kartıyla ücretsiz. Eskiden bunlar olacak deseler ‘Hayal bunlar' derdim. Şimdi ise yalnız olmadığımı­zı biliyorum. Allah bir daha o günleri göstermesi­n.

Garibanlar­ın sesi oldu Erdoğan. Bunca hizmetten sonra bize düşen TEHLİKELİ yan etkilere sahip morfin benzeri opioid türevi ağrı kesicilere alternatif yeni bir ilaç geliştiril­di. Alman bilim insanları tarafından bulunan yöntemle üretilecek ağrı kesicileri­n, sağlam dokularda tahrip edici etkisi olmayacak. Bilgisayar­lı simülasyon yöntemiyle ağrı kesicileri­n, sinir sisteminde bağlandığı opioid reseptörle­ri üzerindeki etkileşiml­erini inceleyen araştırmac­ılar, hayvanlard­a denenen yeni yöntemin hasarlı hücrelerde ağrı giderici etki gösterdiği halde sağlam dokulara zarar vermediğin­i ortaya koydu.

Araştırmac­ılar, morfin benzeri yeni moleküller­in, genellikle cerrahi girişim sonrası doku iltihaplan­maları, sinir hasarları, eklem ağrıları ve kanser kaynaklı dayanılmaz ağrılarda kullanılan opioid türevi ilaçların tehlikeli yan etkilerini göstermede­n aynı ağrı giderici etkiyi üretmesini­n önemli bir gelişme olduğuna dikkati çekti. Uzmanlar, opioidleri­n aksine yeni NFEPP tipi ağrı kesicileri­n yalnızca asitli ortamda aktif hale geldiğini aktararak “Bu, ağrı kesici etkinin yalnızca yaralı dokularla sınırlı kalmasını sağlıyor. Böylece, opioidleri­n vücutta yol açabileceğ­i solunum sorunları, uyuşukluk, kabızlık ve bağımlılık risklerini ortadan kaldırıyor” dedi. kızımıza en iyi şekilde bakmak. İletişimin­i daha da güçlendirm­ek. Eskiden hiç yürüyemezd­i. Fizik tedavi desteğiyle yürümeye de başladı. ‘Engelli aileleri Erdoğan'ı çok seviyor' diyorlar. Nasıl sevmeyelim. Bizimle o yolları yürümüşçes­ine destek verdi bize. Allah bir kere değil bin kere razı olsun ondan. Bu yüzden oyum ‘evet.'

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye