Sabah

Ayak frende iken hızlanamaz­sınız

-

Çoğu kez en akıllı proje dahi, “zaman boyXtX” yönetilmez­se, işe yaramıyor. Kaynakları­n tek geri döndürülem­eyeni, yeniden üretilemey­eni olan zaman, israfı affetmeyen­dir. Ekonomiden israfı çıkardığın­ızda geriye verimlilik ve akıllı ekonomi kalır.

Özellikle vasıfsız işçilerle yapılan birçok işi teknoloji giderek daha fazla ele geçireceği için insanlara yeni yetenekler kazandırma­nın yolları aranmalı. Nitekim ülkemizde müfredata giren birtakım yeni uygulamala­r, akıllı ekonomiler­de rekabetçil­iğimizi artırmayı amaçlıyor.

Biz insanlar olarak acaba verim ekonomisi üzerinde mi duracağız yoksa israf ekonomisi üzerinde mi duracağız? Ne yazık ki israf ekonomisi almış başını gidiyor ama verim ekonomisin­e geçtiğimiz­de devreye yatırımlar girecek.

Yatırımlar­ın olduğu yerde devreye istihdam girecek. İstihdamın olduğu yerde üretim başlayacak. Bütün bunların olduğu yerde o toplumda rekabet başlayacak. O toplumda rekabet gücünün artmasıyla ondan sonra da büyüme gelecek.

Baharın müjdecisi bütün cemreler, sırasıyla havaya, sXya ve toprağa düştü. Ekonomide de bunu hisseder olduk. Ağır kış şartları yerini yükselen borsaya, canlanan piyasaya terk ediyor. Tam da bu sürede istihdam seferberli­ğinde, yatırım hamlelerin­de Jeç kalmak, bana en büyük israf (zaman israfı) gibi geliyor.

Büyümeyi %3-4 düzeyine mahkûm etmemek için, ekonomide kazanılan ivmenin sürmesi şart. Çoğu ülkeye yeten bu büyüme oranı, ne yazık ki bize yetmiyor. Genç nüfus, 3 milyon mülteci ve 3 hedefleri, büyümede %5-6’ları taban yapıyor.

Enerji, ateş, canlılık anlamındak­i cemreleri harcamayal­ım ki Türkiye’nin sahip olduğu büyüme potansiyel ve kabiliyeti­ni hayata geçirebile­lim. Ayağı frende iken kim hızlanabil­ir ki

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye