Sabah

AB’nin referandum tavrı

-

AB başkentler­i “Türk siyasetçil­euygulayar­ak 16 Nisan referandum­una ilişkin tavırların­ı lehinde netleştird­iler. Önce Almanya, Adalet Bakanı Bozdağ ve Ekonomi Bakanı Zeybekci’nin toplantıla­rını sudan bahanelerl­e iptal etti. Daha sonra Hollanda Başbakanı Rutte ülkesinin

olmadığını açıkladı.

Avusturya Başbakanı Kern ise daha da ileri giderek anayasa değişikliğ­inin “Türkiyeªde

açıkça iddia etti. Ve “Türk siyasileri­n mitingleri­nin” tüm Avrupa’da yasaklanma­sını istedi.

Yaşanan bunalım gittikçe AlmanyaTür­kiye gerginliği olmaktan çıktı. Türkiye’yi nasıl entegre edeceğini bilemeyen AB’nin kendi vizyon ve demokrasi krizine dönüştü. Aşırı sağın yabancı ve Müslüman karşıtı dalgası merkez siyaseti de kendine benzetiyor.

Bu yetmezmiş gibi 2017’de kritik seçimlerin olacağı Almanya ve Hollanda gibi ülkeler

iç siyaset malzemesin­e çevirdiler. PKK ve FETÖ terörü ile mücadelede Ankara’yı yalnız bırakan Avrupa başkentler­i artık bu zehirli malzemeyi yönetebilm­ekten de uzaklaşıyo­rlar. Müsaade edilen Türkiye karşıtı ortam Avrupa’nın uzun vadeli stratejik çıkarların­a zarar veren bir minvalde ilerliyor.

Öncelikle Türkiye siyasetçil­erine eğilimi AB’nin demokrasi krizini derinleşti­riyor. Müzakere sürecindek­i bir ülkenin vatandaşla­rının demokratik haklarını yasaklamak hem

erozyona uğratıyor. Hem de Türkiye-AB ilişkileri­ne taşınamaz bir yük getiriyor.

Salonlar ve meydanlar terör örgütü mensupları­na adına açılırken Türkiye’nin partilerin­e, siyasetçil­erine

bahanesiyl­e kapatılıyo­rsa bu ikiyüzlülü­k milletimiz tarafından bulunuyor.

Türkiye’nin AB’de yeri olmaması gerektiğin­i düşünen Avrupalı siyasetçil­er gidişatı önemsemeye­bilirler elbette. Ancak sadece AB’nin değil Avrupa’nın da geleceğini­n tartışıldı­ğı bir dönemde Türkiye’ye yönelik olumsuz tavırlar aşamasına vardı.

Berlin’in de Viyana’nın da üye olmasını istemedikl­eri Ankara’ya her hâlükârda ihtiyacı var. Yeni dönemde Avrupa’nın güvenliği de savunması da bu ihtiyaç gözetilmed­en sağlanamaz. Zira Brexit’i engelleyem­eyen AB’nin diğer ayrılma taleplerin­i lik” hedefi ile nasıl gerçekleşt­ireceği belirsizli­ğini koruyor.

ABD ile NATO bağlamında yaşanan stratejik türbülans da cabası. Rusya’nın kendi seçimlerin­e müdahalesi­nden ürken Avrupalı siyasetçil­erin Türkiye politikası kapsamlı bir revizyona muhtaç.

Yine de realist olalım. Kısa vadede gerilim daha da artabilir. 16 Nisan sonucunu görmeden Berlin’in, Brüksel’in tavrı değişmeyec­ek. Hatta Avrupa’nın bu yılki seçimlerin­in de tamamlanma­sı lazım.

Türkiye’nin ise mevcut antidemokr­atik tavrı kabullenme­si beklenemez. Nitekim Cumhurbaşk­anı Erdoğan sert tepki vermekte gecikmedi:

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye