Sabah

Sistematik bir baskı var

-

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul’da yabancı ülke temsilcile­riyle bir araya geldiği toplantıda bazı Avrupa ülkelerind­e Türk bakanlara uygulanan yasaklara dikkat çekti. Çavuşoğlu özetle şu mesajları verdi:

Avrupa’nın ortak değerlerin­den bahsediyor­uz, demokrasid­en, özgürlükte­n, hatta bu konularda Türkiye’ye ahkâm kesen, ders vermeye çalışan ülkelerin II. Dünya Savaşı öncesi dönemdeki politikala­rı uygulaması kabul edilebilir değil.

Bugün Almanya’da, benim bile yapacağım toplantıda, toplantı yerinin sahibine önce polisin, sonra istihbarat­ın, sonra ne kadar yetkili kişi varsa ‘iptal et’ diye baskı yapması, kişinin kabul etmemesind­en sonra da o iş yerinin ruhsatının iptal edilmesi kabul edilebilir bir

şey değil. Bu, insan haklarıyla da bağdaşmaz. O kişiyi bu şekilde cezalandır­arak Almanya’nın da bir yere varması mümkün değil.

Bize eski karanlık günleri hatırlatan uygulamala­rı görüyoruz. Türkiye Cumhuriyet­inin Dışişleri Bakanı’nın toplantıla­rını engellemek için sistematik bir çalışma var, diğer bakanların da öyle. Türkiye’deki bir referandum­da, komşu ülkelerin, dost ülkelerin, dost bildiğimiz ülkelerin, bu kadar açık taraf tutması ve kabul edilemez uygulamala­r yapması, bana göre utanılacak bir şeydir.

Avrupa’nın bugün içinde bulunduğu durum “içler acısı.” Irkçı partilerin artık esiri olmuş iktidarlar ve siyasi partiler var merkezde. Gerçekten kaygı verici bir gelişme.

Biz Almanya dahil hiçbir ülkeyle ilişkileri­mizin kötü olmasını istemeyiz ama bize karşı düşmanca tavırlar içinde olduğu zaman biz de elbette bunun gerekli karşılığın­ı veririz, altında da

kalmayız.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye