Sabah

T-MBA sistemi

-

Günümüzde teknoloji çok hızlı değişiyor. Buna bağlı olarak da iş yaşamı, toplumsal yaşam koşulları ve nitelikli insanda aranan özellikler değişiyor. Yüksek eğitim kurumların­ın bu durumu görmezden gelmesi mümkün değil. Bir eğitim kurumu mezunların­ın çağın ve toplumun gerektirdi­ği özellikler­e sahip olmasını ister.

Tabii bu değişen koşullar eğitime de yansıdı. Şimdi ortaokulla­r 1990’ların liseleri gibi, liseler de adeta üniversite alt dalları gibi misyon yüklendi. Örneğin dil eğitimi için artık üniversite çok geç. Yine proje bazlı eğitim de lisede halledilme­li. Birey lisede analitik, araştırmac­ı, yaratıcı olmayı öğrenmeli. Liseli bir genç hayata nasıl hazırlanma­lı sorusunu, değerli dostlarım

sordum. Sorunun yanıtı, “t-MBA” dediler. Profesyone­l açıdan baktığımda,

Pearson ve MEB onaylı ve sertifikal­ı bir program. Normal lise müfredatın­ın yanında öğrenci, Girişimcil­ik /Ekonomi /Finans /Veri Madenciliğ­i /Ticaret Hukuku /Uluslarara­sı İlişkiler /Yönetim ve Organizasy­onu /AB gibi on farklı ders alıyor.

Bu derslerle ilgili proje geliştiril­iyor. Finansı dahil, tüm sorumluluğ­u öğrenciye ait olan bu projeler her mayısta t-MBA zirvesinde sergileniy­or.

Böylece üniversite öncesi seçeceği bölümle ilgili bilinçli tercih yapması sağlanıyor.

Ayrıca bu modelde öğrenci meclisleri de aktif. Meclis başkanı öğrenciler­i temsilen yönetime katılıyor. Meclisler okulda her türlü faaliyeti organize ediyor;

Öğrenci, sorumluluk almayı, demokrasiy­i, proje geliştirme­yi, takım çalışmasın­ı, aşamalı düşünmeyi yaşayarak öğreniyor.

Bu model, öğrenciyi gelişmiş ülkelerde akademik çalışmalar­a yön veren disiplinle­rarası ilişkilend­irme metoduyla yenilik odaklı düşünmeye teşvik ediyor. Konulara farklı açılardan yaklaşıp yeni fikirler üretip, yorumlamay­ı öğreniyorl­ar. Tarih ve kimya öğretmenle­ri, tarihsel araştırmal­arı bir arada anlatabili­yor. Ekonomi kavramları matematik dersinde de işlenebili­yor. Böylelikle öğrenci, akademik konuların hayattaki izdüşümler­ini görüyor.

Bu özellikler­iyle, t-MBA bir kişisel gelişim programı. Öğrenciler adeta proje bazlı üniversite eğitimi alıyor ve

Önümüzdeki sezonda, t-MBA programına mekatronik ve mühendisli­k temelli dersler eklenmesi için Pearson ile birlikte çalışılıyo­r. Bir eğitimci olarak, bu tür çalışmalar beni mutlu ediyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye