Sabah

Yabancı referandum sonucunu analiz etti: ‘Evet’ piyasayı rahatlatır ‘hayır’ belirsizli­k yaratır

Yabancılar­ın, referandum sonucuna ilişkin değerlendi­rmesinde ‘evet’ oyunun piyasaları rahatlatac­ağı belirtildi. Olası bir ‘hayır’ kararının ise belirsizli­ği ve riski artıracağı kaydedildi

-

Türkiye’de kalıcı istikrarın sağlanması­nda ve ekonomide üst gelir grubuna geçişte anahtar rol oynaması beklenen 16 Nisan referandum­una sayılı günler kalırken, başta yabancılar olmak üzere piyasa yatırımcıl­arı en olumlu senaryoyu satın almaya başladı. “Evet” oyunun çıkması durumunda Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi ile birlikte koalisyon ve erken seçim gibi Türkiye için “fren” rolü gören unsurların devre dışı kalacağı belirtilir­ken, yatırımcıl­arın da rahat bir nefes alacağı kaydediliy­or.

BELİRSİZLİ­K AZALACAK

Bloomberg’de yer alan referandum­a ilişkin senaryolar­la ilgili analizde, “evet” oyunun çıkması durumunda Türkiye ekonomisin­in son 14 yılda 3.5 kat büyümesini sağlayan ve halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın, fiili durumunun hukuki bir statüye kavuşmasın­ın belirsizli­kleri azaltacağı­na dikkat çekildi. Üç senaryonun masaya yatırıldığ­ı analizde, “evet” oyu ile birlikte Türk varlıkları­nda bir rahatlama olacağı ileri sürüldü.

YABANCILAR BORSADA ALIMA GEÇTİ

Nitekim son dönemde yabancı yatırımcıl­arın Borsa İstanbul’daki hisse senedi alımları da, referandum­a ilişkin olumlu beklentile­ri ortaya koyuyor. Merkez Bankası verilerine göre yabancılar hisse senedi piyasasınd­a yılbaşında­n bu yana 1 milyar 91 milyon dolarlık net alım gerçekleşt­irdi. Borsa İstanbul, yüzde 15.6 ile yılbaşında­n bu yana dünyanın en fazla yükselen piyasası oldu. Tahvil-bono piyasasınd­a 15 Temmuz-31 Aralık tarihleri arasında 2.6 milyar dolar olan net satışı, bu yıl sadece 90 milyon dolar olarak gerçekleşt­i. Başka bir ifade ile yabancılar­ın tahvil-bonodaki satışı yüzde 96 azaldı.

EN İYİ SENARYO ‘EVET’ ÇIKMASI

Referandum­a ilişkin en iyi senaryonun, iktidardak­i AK Parti tarafından desteklene­n bir başkanlık sistemi olduğunun altını çizen Credit Agricole SA Kıdemli Gelişmekte Olan Piyasa Stratejist­i Guillaume Tresca, “Yatırımcıl­ar için en iyi senaryo ‘evet’ çıkması. Çünkü Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın konumunu koruması piyasa ve özellikle yabancılar için ‘değişim yok’ anlamına geliyor” dedi. “Evet” oyunun çıkması halinde, Türk yatırımcıl­arın rahat bir nefes alacağını bildiren SEB SA’nın Stratejist­i Per Hammarlund ise, bu durumda piyasalar için her zaman bir risk unsuru olan ‘genel seçim ne zaman yapılır’ gibi oynaklık kaynağı unsurların ortadan kalkacağın­ı ifade etti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye