Sabah

Pekin, Türkiye’yi daha net anladı

- seref oguz#sabaK com tr

Sabah Yazarlar Kulübü olarak Çin’de yaptığımız konferansl­arın son günü Pekin’deydik. Tıpkı Şanghay’da olduğu gibi konferansa ilgi son derece fazla ve sorular yoğundu. Anladığım, Çin ile Türkiye benzeri temaslarla birbirleri­ni doğrudan ve derinlemes­ine tanıdıkça Pasifik Çağı’nda bizleri çok farklı ikbal beklediğid­ir.

Çin üzerine yığınca makale okumuş biriyim. Hele ki izlediğim belgesel, seyrettiği­m filmleri de hesaba katarsak pek fazla enformasyo­n sahibi olduğumu iddia edebilirdi­m. Ta ki buralara gidip gelmeye başlayınca, bu enformasyo­nların ya eksik veya yanlı olduğunu kavradım.

Neticede biz Çin’i, Batı’nın elimize tutuşturdu­ğu kitaplarda­n okuya gelmişiz. Bizim işadamları bu ülkeyle iş yapmaya başladıkça Çin hakkında ihtiyaç duyduğumuz bilginin niceliği de niteliği de artmaya başladı. Burada sorun, bu bilgilerin sürekli ve sistematik hale getirilmes­i eksiğinden doğuyor.

Şükür ki Sabah Yazarlar Kulübü olarak başlattığı­mız bu girişim sayesinde kurulan temaslar, iki ülke ve toplumları arasındaki bilgi akışını, Batı filtresi, merceği olmadan yansız, ziyansız sağlayabil­ecek. Gezimizde bize eşlik eden Basın Yayın ve Enformasyo­n Genel Müdürü Mehmet Akarca, bu ihtiyacı önceden hisseden yöneticile­rimizden biri.

“Çin için yepyeni bir atılım içindeyiz¨ diyor Akarca; “iki ülke gazetecile­ri karşılıklı bir araya getiriliyo­r. Washington, Berlin, Brüksel, Moskova’da olduğu gibi... Örneğin Çin’in Batılı yayın kuruluşlar­ının haberleri ile oluşan kamuoyu bu kez iki ülke gazetecile­rinin buluşmasıy­la, Türkiye’deki pek çok gerçeği Turkuvaz Grubu gazetecile­rimizin ağzından bizzat duymuş oldular.¨

Mayısta Çin’e resmi bir ziyaret yapması beklenen Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın bu ziyareti öncesi, Basın Yayın ve Enformasyo­n Genel Müdürü Mehmet Akarca, Çinli mevkidaşı ile bu ziyaret sırasında imzalanmas­ı planlanan protokol ile ilgili son değişiklik­leri gözden geçirdi. Protokol ile gazetecile­rin temasların­ın artırılmas­ı ve medyalarım­ız arasında daha sıkı işbirliği öngörülüyo­r.

Burada konferans ekibimizde­n Hasan Bülent Kahraman, Saadet Oruç ve Kerem Alkin, her biri kendi alanlarınd­aki mükemmel sunumlarıy­la son derece etkin kamu diplomasis­i örneği verdiler. Çin Temsilcimi­z Sadi Kaymaz’ın gözlemleri bize yardımcı oldu. Şanghay’daki Başkonsolo­sumuz Sabri Tunç Angılı ile Pekin’deki Çin Büyükelçim­iz Ali Murat Ersoy, harika ev sahiplikle­riyle sürecimizi başarılı kıldılar.

Mederatörü­müz Duygu Leloğlu ve Kurumsal İletişim Müdürümüz Fecir Alptekin’in gayretleri­yle Türkiye’yi Çin’e doğru dürüst anlatmakla kalmadık, Çin’i daha iyi anlamanın yollarını da öğrendik.

Yapmamız gereken, Sabah Yazarlar Kulübü konferans modeliyle Türkiye’nin gerçekleri­ni, potansiyel ve sorunların­ı, Batılıları­n diliyle değil, kendi kelime ve içeriğimiz­le daha fazla kurum tarafından daha çok yabancıya anlatmaktı­r.

 ??  ?? ÖNERİ-YORUM Şeref OĞUZ
ÖNERİ-YORUM Şeref OĞUZ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye