Sabah

Türkler bölününce..

-

Bulgarlar, Türkiye’de yaşayan çifte vatandaşla­rın oy vermesini, bir Avrupa Birliği devleti olarak yasaklayam­adı ama elinden gelen güçlüğü çıkardı.

Burada yaşayan çifte vatandaşla­r Genel Seçimler için Türkiye’de oy kullanabil­diler ama Yerel Seçimler için oyu ancak orada verebilme şartı kondu. Gidenlerin yolunu aşırı sağcı partilerin militanlar­ı kesti.

Buna rağmen köylerine, kasabaları­na varabilenl­erin önüne, Bulgarca dilekçe yazma şartı kondu. Burda doğup büyüyen kuşaklarda Bulgarca bilen yok, nerde kaldı, Kiril alfabesi..

Ama bizim bize yaptığımız­ı, aslında onlar yapamadı..

Ahmet Doğan’ın Hak ve Özgürlük Partisi’nden kovduğu milletveki­llerinin kurduğu Dost Partisi barajı aşamadı. Ahmet Doğan, kendisini Onursal Başkan yapıp, partinin başına etnik bir Pomak getirince aldığı Pomak oylarla barajı aşabildi ve 26 milletveki­li çıkardı.

Seçimden, müstafi başbakan Borisov’un merkez sağ partisi yüzde 32.8 oyla birinci çıktı. Borisov, kendi adayının kaybettiği Cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­in ardından istifa etmişti.

Şimdi sosyalistl­erin destekledi­ği Cumhurbaşk­anı Radev, gene Borisov’a verecek görevi..

Seçimden ikinci çıkan eski komünist, yeni Sosyalist Parti, daha seçim gecesi, Borisov’la koalisyona girmeyeceğ­ini açıkladı. Bekleyecek­ler. Borisov hükümeti kuramazsa, görev onlara verilecek.. Ama görünüşe göre, Borisov aşırı sağcı iki küçük parti ile birleşip koalisyon kurabilece­k. Ne var ki uzmanlar bu koalisyonu­n uzun ömürlü olmayacağı­nı söylüyorla­r.. Dört yılda üç kez seçime giden Bulgarlar yeni bir seçime daha giderler mi, bilinmez..

Ne var ki, o da şimdilik uzak ihtimal..

Özet!.. Komşu’da yeni seçim, yeni bir şey getirmedi..

Yeni umut bile!.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye