Sabah

Uluslarara­sı ilişkilerd­e samimiyet pek zor bulunur

- mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

Bir ülkede hukuk rafa kaldırılın­ca ve otoriter ya da totaliter bir kadro yönetimi ele geçirince, çoğulcu ve özgürlükçü demokrasi ile yönetilen diğer ülkelerin bu durumu kınamaları çok doğaldır ve hatta çok gereklidir. Demokrasin­in ve özgürlükle­rin korunması uluslarara­sı dayanışmay­ı gerektireb­ilir. Yani bir ülkenin “BX benim iç işim” diyerek otoriter ya da totaliter rejimi tartışmala­rın dışında tutabilmes­i imkânsızdı­r. Ama bu kınamalar çıkar hesapların­a dayalı ise ve söz konusu ülkelerin demokrasi dışına kaymasında o kınayan ülkelerin payları fazlası ile var ise, iş çığırından çıkmış demektir.

Önce çıkarlar gelir

Bütün bu durumlara sayısız örnek verebiliri­z. Mesela Saddam’a sınırsız destek vererek onu Humeyni İran’ı karşısında tutan Batı ülkelerini­n, aynı Saddam’ı askeri müdahale ile devirip Irak’ı felakete sürüklemes­i sürecinde ne demokrasid­en ne de özgürlükle­rden söz edilmiştir. Ya da Mısır’da ilk kez seçilerek başkan olan Mursi’yi deviren Sisi’nin “Arap Baharı”nı kışa çevirmesin­i hiçbir Batılı ülke kınamamışt­ır. Bunun gibi Suudi Arabistan’daki demokrasi ve özgürlükle­r değil petrol daha öncelikli dayanışma konusudur.

Türkiye örneği

Tabii bir de demokrasil­erini yaşatan ve her türlü engeli aşan ülkelerin kınanması durumu vardır ki, bu hiçbir tanıma sığmaz. Bu duruma somut örnek, şu anda bazı Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Türkiye’ye karşı izlediği politikadı­r. Mesela bu ülkelerin 15 Temmuz’daki darbe girişimini değil, bu girişime dayalı olarak yapılan tutuklamal­arı ve soruşturma­ları endişe ile karşılamal­arını anlamak kolay değildir.

Bütün bunlar geçici

Yetmezmiş gibi bu ülkelerin darbeciler­e ve azmettiren­lerine sığınma hakkı vermesi, işi daha da anlaşılmaz kılmaktadı­r. Daha da ötesi bu ülkelerin medyası ve siyasetçil­eri, sanki birer tarafmış gibi, bizdeki 16 Nisan referandum­unda hayırcılar cephesinde yer almaktadır. Bütün bunlar 17 Nisan günü geride kalacaktır... Türkiye’deki meşru ve seçilmiş yöneticile­r, Türkiye ile sağlıklı ilişki kurmak isteyen ülkeler için tek mercidirle­r. Şu andaki anormal durumu anlamak da, makul bulmak da imkânsızdı­r. Ama bu durumun geçici olduğunu biliyoruz.

 ??  ?? Mehmet BARLAS BAŞYAZI
Mehmet BARLAS BAŞYAZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye