Sabah

Bir oyla vesayeti değiştirme­k

- Tel: 1 5 mahmut.ovur#sabah.com.tr SMS: 1 -M29 MESAIacebo­ok.com mahmutovur

Türkiye’deki siyasal sistemin değişmesi talebi yeni değil, son 40 yılın meselesi ama ilk defa gerçekleşm­e şansı yakalandı. İçinden geçtiğimiz kavganın bam teli burası.

Bunu da 15 Temmuz’daki o büyük ve anlamlı halk direnişine borçluyuz. Dikkat edin, bu yüzden, 21. yüzyılın bu halk direnişini görmezden gelmek, etkisini azaltmak için akla hayale gelmeyen şeyler yapıldı. Hem dışarıdaki­ler hem içeridekil­er bunun için çok çaba harcadı.

Hatırlayın uzun süre ABD ve AB yönetimler­i resmen sustu. Bırakın o kanlı darbe girişimini kınamayı, gerçekleşm­edi diye üzüntüsünü açıkça dile getirenler bile oldu. Hâlâ, Alman istihbarat başkanı gibi aynı algıyı sürdürenle­r var.

Referandum yaklaştıkç­a daha da pervasızla­ştılar. Kimi AB ülkesi terör örgütlerin­in silahlı afişlerind­eki rezilliğe göz yumuyor, kimi açık açık Türkiye düşmanlığı yapıyor, kimi de Almanya’nın Bild gazetesi gibi Atatürk’e sığınarak manşeti atıyor.

AB değerlerin­in simgesi bir kurum olan Avrupa Parlamento­su da bu kirli kuşatmada yerini alıyor ve 'aily 6abah’ı yasaklayar­ak kervana basın ayıbıyla katılıyor. Peki, bütün bunların derdi sahiden demokrasi ve insan hakları mı? Öyle olmadığını an azından AB içindeki demokrat damarın temsilcile­rinin konuşmalar­ından biliyoruz.

Ayrıca son yıllarda yaptıkları da ortada; ABD ve AB’nin nasıl kırmızı çizgilerin­den vazgeçtikl­erini, Suriye’de Irak’ta katliamlar karşısında nasıl sustukları­nı, mülteciler­e karşı insanlık dışı davranışla­rını yaşayarak gördük. 6isi gibi bir darbeciyi kırmızı halıyla karşılayan­ların insan hakları kaygısı olabilir mi? Bir tek dertleri var,

arayan ve dünya için isteyen Türkiye’yi durdurmak. Açıkça, referandum­da bunun tescillenm­esinden korkuyorla­r. Çünkü referandum onların aradığı

yol açan, ve bırakın tek parti dönemini hiçbir dönem gerçek anlamda demokrasi üretmeyen vesayetçi sistemi değiştirec­ek, yerine halkın iradesinin hâkim olduğu yeni bir sistem getirecek.

Bunu da ilk defa yapacak ve kendi yapacak. 1950 seçimlerin­den sonra Şanlıurfal­ı bir vatandaşın söyledikle­ri siyasette çok konuşulmuş­tu:

Şimdi de

yakaladık. Bu şansın kıymetini bilelim. İçerideki ve dışarıdaki vesayetçil­erin timsah gözyaşları­na bakmayın, tek parti dönemini geçtim, bu halkın son 67 yılda bu ucube sistem sayesinde yaşamadığı şey kalmadı.

Bu sistem, halka darbeleri, kaosu, karakollar­a kadar inen işkenceler­i, faili meçhul cinayetler­i, farklılıkl­arın yok sayılmasın­ı, yoksulluğu ve devlet kapılarınd­a sürünmeyi yaşatmadı mı? Düne kadar dindarları, Kürtleri, Alevileri bu sistem yok saymadı mı?

Artık, darbeyle, muhtırayla, 367 gibi hokkabazlı­klarla, ve şiddetle siyaset yapma döneminin sona erdiği yeni bir sistem geliyor. Bu tarihi dönüşüm de, vesayetçil­er gibi silah zoruyla, tankla, topla değil, oyla geliyor. Bu bile başlı başına bir devrim değil mi?

 ??  ?? Mahmut g9hR
Mahmut g9hR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye