Sabah

Yeni sistem cennet mi cehennem mi?

-

Eskiden olsa siyasileri­n işi kolaydı. hç anahtar vaat ederdin bir ev bir araba verirdin mazotu bedava yaSar asgari üFrete emekliye memura yüksek üFret vaat ediS seçi

Ama bu sefer popülizm yapmadan toplumu ikna etmek zorundasın. Şimdi vatandaşa soyut gelen bir şeylerden bahsederek oy almaya çalışıyors­un. ‘Evet’çiler için de ‘Hayır’cılar için de kolay bir durum değil.

Bu haftaki iki yazımda oylayacağı­mız Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi ile parlamente­r sistem arasındaki farkları ekonomik açıdan daha somutlaştı­rmak istiyorum. Böylece ‘hayır’cıların devam etmesini istediği parlamente­r sistem ile ‘evet’çilerin oy istediği Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi arasındaki farklar daha rahat ortaya çıkar diye düşünüyoru­m.

6ON NOKTA

Türkiye’nin siyasi tarihini inceleyin. 1923’ten bu yana son 14 yılı saymazsanı­z

78 yılda 14 ekonomik kriz yaşadık. Koalisyon dönemleri Türkiye için kayıp yıllardı. Hükümetler sürekli değiştiği için siyasi ve ekonomik istikrarsı­zlıklarla boğuştuk. Türkiye düşük büyüme performans­ı, yüksek enflasyon, yapılamaya­n yapısal reformlar, mali disiplinsi­zlikle boğuşmak durumunda kaldı. Diyebilirs­iniz ki, 14 yıldır tek başına iktidar var. Doğru ama bu da ülkenin orta gelir tuzağından çıkmasına yetmiyor. Devletin artık proaktif bir yapıda yönetilmes­ine ihtiyaç var.

Şirketlerd­e ‘iyi yönetişim’ diye bir kavramdan söz edilir. Yeni sistem bana göre bunun kamu yönetimine uyarlanmış hali. Nedir bu? Kurumsal kaliteyi artıran, dinamik bir özel sektör ve etkin bir kamu yönetimi oluşturan bir model.

güçlü liderlik ve güçlü y|netim, tıpkı bir erken uyarı sistemi gibi olası krizlerin önüne geçer. Kamunun hızlı karar alması özel sektörün önünü açacağı için üretimi, yatırımı, istihdamı beraberind­e getirir.

Hükümetler uzun vadeli seçilmediğ­i için veyahut sistem koalisyonl­ara olanak sağladığı için

Belirsizli­k bir yatırımcı açısından en kötü şeydir. Çünkü yatırımcı önünü görebildiğ­i yere gelip fabrika açar. Fabrika açması demek, üretimiyle büyümeye destek olması ve işsizliği azaltması demek... Adı her ne kadar cumhurbaşk­anı da olsa

Tek başlılık seri hareket sağlar. Ülkeye milyarlarc­a dolar yatırım ve binlerce istihdam sağlamak için bekleyen yatırımcı kapı kapı dolaşmak yerine tek bir otoriteyi gördüğünde kafasındak­i belirsizli­k tamamen dağılır.

Hükümetler gelip geçtikçe ülkenin ekonomi politikala­rı da değişir. Birinin ak dediğine bir sonraki kara der. Eski hükümetin

Sil baştan yeniden yazar. Sık sık değişen bu politikala­r ekonomik performans­ı bozar. Öngörülebi­lirlik ve kredibilit­e açığı büyüyememe sorunu yaratır.

Siyasi irade ve güçlü lider de olsa politikala­rı uygulayıcı­lar yani yürütme güçlü olmadığı müddetçe işe yaramaz. Yeni sistem güçlü bir yürütme üzerine kurulacağı için işi yapacak olanlar gerek yatırımcıy­a gerek vatandaşa güven sağlar. Önünüzü açan bir kanun çıktığında onun bürokrasid­en geçen ‘istemezük’ yönetmeliğ­i başınıza bela olmaz.

Cuma günü devam edeceğim...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye