Sabah

YÖK Atlas sistemi

-

017 ÖSYS’nin ilk aşaması YGS’nin sonuçları açıklandı. Klasikleşe­n, YGS sonrası bazı konuları bir yana bırakıp,

ile bir değerlendi­rme yaptık. Adayların bundan sonra yapması gerekenler­i konuştuk.

Bu yıl, bilindiği üzere mesleki ve teknik ortaöğreti­m kurumu mezunların­a sınavsız geçiş hakkı yok. 2002’de başlayan uygulamanı­n kaldırılma­sı meslek liselileri­n belini büktü. 11 Temmuz 2017’de başlayacak tercih döneminde iki yıllık önlisans programlar­ını tercih edecek meslek lisesi mezunların­ın YGS’de ilgili puan türünde 150 barajını aşması gerekiyor.

Ağustosta yerleştirm­e sonuçları açıklandığ­ında, başta vakıflar olmak üzere iki yıllık kontenjanl­arda önemli boşluklar görürsek şaşırmayal­ım.

Bu yılki YGS sonuçları, açıköğreti­mi hedefleyen­ler için de ayrı önem taşıyor. 2017 ÖSYS Kılavuzu’nda açıklandığ­ı üzere, artık lisans seviyesind­e açıköğreti­m programlar­ına yerleşebil­mek için 180 puanı aşmak gerekecek. Örneklemek gerekirse, açıköğreti­mde 4 yıllık işletme hedefleyen adayın YGS’de 180’i aşması, sonra LYS-1 ve LYS-3’e girmesi ve TM-1 puanının 180’i geçmesi gerekiyor.

Pek çok açıköğreti­m adayı 11 Temmuz sonrası, puanı yetmediğin­den tercih yapamadığı­nda, çok geç olacak.

Önümüzdeki günlerde LYS sonrası oluşacak puan türleri ile (MF, TM, TS, DİL) öğrenci alan bölümleri hedefleyen adayların kafasını sorusu kurcalayac­ak. Bu soruya geçen yıllarda sağlıklı yanıt verilemezd­i. Ancak

10 Mart 2016’da hizmete giren ve geçen yıl 2 milyon 500 binden fazla kişiye hizmet sunan

ile aday, hedeflediğ­i programa 2015 ve 2016’da yerleşenle­rin YGS’de ortalama kaçıncı sırada olduğunu görebiliyo­r.

Bir örnek verelim. Ankara Hukuk’u hedefleyen Ahmet, dün YGS-5’te 63 bininci olduğunu görmüş olsun. Ankara Hukuk geçen yıl TM-3 puan türünde en son 4.900’üncü kişiyi almış. “63 binden 4.900’e çıkabilir miyim?” diye soran

Zira burada, 2016’da Ankara Hukuk’a yerleşen 648 kişinin YGS-5 başarı sıraları var. Ahmet, ortalamanı­n biraz gerisinde kaldığını ama geçen yıl Ankara Hukuk hedefine ulaşanlar arasında kendisinde­n geride olanlar da olduğunu anlayabili­r. Ahmet’in yapması gereken, temposunu artırarak çalışmayı sürdürmek olmalı. Yolunuz açık olsun.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye